Dossier Duurzaam door de stad

Doorbreek het automatisme

Doorbreek het automatisme

12 september 2016

Je gaat op de fiets naar je werk, neemt de bakfiets om de kinderen naar school te brengen en gebruikt het openbaar vervoer en een deelfiets om je ouders te bezoeken. Je vraagt je af hoe je ooit dacht niet zonder auto te kunnen.

Automobilisme zit niet alleen in de haarvaten van onze infrastructuur, maar ook in ons hoofd. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen hoe ze van a naar b moeten komen zonder auto. Het is vaak lastig om een patroon te doorbreken. Dat geldt voor alles en ook voor de manier waarop we ons verplaatsen. Als de auto eenmaal voor de deur staat, is het makkelijk om er automatisch in te stappen voor vrijwel ieder ritje. Maar dat het anders kan, dat bewijzen de vele autolozen die zichzelf prima weten te redden.

Minder afhankelijk van de auto zijn heeft veel voordelen. Je wordt er fitter van, bespaart een hoop kosten en bespaart jezelf een hoop filestress. Lees hier onze 5 tips om je eigen automatisme te doorbreken en minder afhankelijk van de auto te worden.

Doorbreek je automatisme!

1. Ga de duurzame strijd aan met je collega’s

Vorm een team met collega’s en doe mee met het Low Car Diet. Ga de strijd aan met andere collega’s en bedrijven om zo weinig mogelijk autokilometers te maken. Je bespaart geld, er zijn minder opstoppingen op de wegen en er wordt  minder CO2 uitgestoten! Bovendien is het een stuk gezonder om op de fiets, lopend en/of met het openbaar vervoer naar je werk te gaan.

2. Zet je auto eens een week buiten de stad

Probeer het eens uit: je auto buiten de stad parkeren. Je stapt vaak meteen vanuit je huis de auto in. Eigenlijk mis je daardoor een heleboel mooie dingen die in je buurt gebeuren. Bovendien kun je zo eens testen waar je de auto écht voor nodig hebt. Misschien lijkt de fiets dan opeens wel een aantrekkelijkere optie. En zo niet, heb je toch weer een paar minuten extra beweging in de pocket en wat autokilometers bespaard.

3. Werk je dichter dan 15 km van huis? Vraag je baas om een fiets of e-bike

Een stuk fietsen is een heerlijk begin van de dag en helpt je hoofd leeg te maken aan het eind van je werkdag. Pak de fiets eens naar je werk; voor ritten onder de 10 kilometer is dat voor veel mensen prima te doen en precies de dagelijkse beweging die je nodig hebt, dus je bespaart op de sportschool. Woon je iets te ver weg? Probeer dan eens een elektrische fiets.

  • Op www.urbee.nl vind je mogelijkheden om een elektrische deelfiets in de buurt van je werk te krijgen.
  • Rij 2 op 5 is een stimuleringsproject voor bedrijven. Medewerkers kunnen via dit project een e-bike uitproberen, waarmee ze minstens twee van de vijf dagen naar het werk reizen. 

4. Word een slimme reiziger

Door de optimale combinatie van verschillende vervoersmiddelen te vinden, kom je een stuk sneller op je bestemming aan. Zoek eens voor jouw routes uit waar de deelfietslocaties, bushaltes en deelauto’s het beste op elkaar aansluiten. Een overzicht is te vinden op Ik ben Hopper.

5. Doorzie je automatisme!

Hoe zit het eigenlijk met jouw autoverslaving? Of ben jij al een fietsfreak? Kijk eens naar je eigen voorkeuren en routines. Wanneer gebruik je de auto? Wat zijn misschien de alternatieven? Hoe komt het nou eigenlijk dat je daar nog niet voor kiest? En wat zou je ervoor nodig hebben om dat wel vaker te doen? Als je weet wat je eigen patronen zijn en hoe het misschien anders zou kunnen, ben je al een eind op weg. Laat het ons weten als je een geniale ingeving krijgt! Mail naar mobiliteit@milieudefensie.nl. En als je zelf al lang en breed weet hoe je je zonder auto kunt redden, knoop dan eens het gesprek aan met je buren of collega's. Wie weet inspireer je hen wel om eens een stuk met je mee te fietsen!