Dossier Duurzaam door de stad

Bereikbaarheid voor iedereen bereikbaar

Bereikbaarheid voor iedereen bereikbaar

12 september 2016

Doordat je slecht ter been bent denken sommige mensen misschien dat je altijd alleen thuis zit. Maar niets is minder waar! Met de bushalte voor je deur kun je makkelijk bij je dochter op bezoek en ga je minstens één keer per week klaverjassen in de binnenstad. Dankzij eerlijk beleid voel je je mobieler dan ooit. En je bent blij dat je dochter, die geen geld heeft voor een auto, ook gewoon overal kan komen.

Vervoersarmoede is een weinig bekend probleem in Nederland. Helaas komt het wel degelijk voor dat mensen door een gebrek aan vervoer niet kunnen deelnemen aan dingen die als normaal worden gezien in de maatschappij. Milieudefensie vindt dat iedereen makkelijk op bestemmingen die voor hen belangrijk zijn moet kunnen komen. Ongeacht of je in het centrum van de stad woont of in een buitenwijk. Het moet niet uitmaken of je slecht ter been bent of fit als een hoentje. Mobiliteit is immers een belangrijke voorwaarde om te werken, te ontspannen en volwaardig aan de samenleving te kunnen deelnemen.

Een fietsland voor iedereen

Bereikbaarheid voor iedereen betekent ook dat scholen, winkels en andere voorzieningen op loop- en fietsafstand liggen. In wijken buiten de stad groeien meer en meer kinderen op zonder een fiets. Zij komen soms tot hun zestiende de wijk niet uit. Dit beperkt jongeren in hun algemene ontwikkeling. In (grote) steden, waar veel voorzieningen dicht bij elkaar liggen, fietsen en lopen mensen vaker. Daarnaast zijn wijken waarin fietsers en voetgangers de ruimte krijgen betere plekken voor kinderen om op te groeien. Kleine kinderen kunnen veilig spelen op straat en hun omgeving op de fiets ontdekken. Vooral in wijken waar mensen met een beperkt inkomen wonen, zijn goedkope vervoersopties belangrijk. Daar horen goede, aangename fietsroutes en aantrekkelijke stoepen bij.

Openbaar vervoer voor iedereen

Het openbaar vervoer staat vanwege bezuinigingen onder druk. Bus- en tramlijnen verdwijnen, waardoor sommige mensen geen halte meer in de buurt hebben. Ook mensen die van speciaal taxivervoer afhankelijk zijn worden hierdoor geraakt. Reizen in het openbaar vervoer kan een flinke uitdaging zijn, bijvoorbeeld voor ouderen of mensen met een fysieke en/of lichamelijke beperking. Daarnaast is het voor mensen met weinig geld vaak niet te betalen om met het openbaar vervoer te reizen. Dit kan en moet anders. Investeren in OV in plaats van de auto betaalt zich dubbel en dwars uit.