Dossier Duurzaam door de stad

Duurzaam door de stad

12 september 2016

De manier waarop we onszelf en onze spullen vervoeren heeft een flinke impact op het klimaat. Het wegvervoer in Nederland is goed voor een kwart van onze CO2-uitstoot. De uitstoot van verkeer vervuilt onze lucht, waardoor vele duizenden mensen ernstig ziek worden. Daarnaast nemen auto's en busjes ontzettend veel van de schaarse ruimte in, zowel op de weg als op de vele parkeerplaatsen. In onze steden heeft dit een grote impact op de kwaliteit van onze leefomgeving. Milieudefensie inspireert mensen om op een andere manier naar de stad te kijken. Door actief te experimenteren met alternatieven voor een bereikbare stad laten we bewoners en bestuurders zien dat het anders kan: gezonder, leefbaarder en duurzamer.

Als het aan Milieudefensie ligt krijgen fietsen en wandelen de hoofdrol in onze steden, met schoon openbaar vervoer en elektrische deelauto's als aanvulling. We doen boodschappen met de bakfiets die we delen met de buurt en we werken thuis of reizen met duurzame vervoersmiddelen naar ons werk. Iedereen kan zich duurzaam door de stad bewegen en de stad moet bereikbaar blijven voor iedereen. Hoe we dat zien lees je in "Hoe gaan we duurzaam door de stad".

Milieudefensie leefstraat duifstraat Utrecht

Hoe gezond is de lucht in de stad eigenlijk?

Nederland is een van de koplopers op het gebied van ongezonde lucht in Europa, zeker langs drukke wegen in de binnensteden. Milieudefensie heeft zich de afgelopen jaren ingezet om bewoners en beleidsmakers bewust te maken van de ongezonde lucht in ons land. En met succes: veel steden zetten nu in op milieuzones en autoluwere (binnen)steden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Helaas worden er ook nog steeds veel maatregelen ingevoerd die de luchtkwaliteit juist verslechteren, zoals het verhogen van de maximumsnelheid en grootschalige investeringen in auto-infrastructuur. Daarom heeft Milieudefensie een rechtszaak tegen de staat aangespannen om gezonde lucht te eisen. Het kort geding is al gewonnen. Nu moeten we ervoor zorgen dat de maatregelen die de stad leefbaar maken worden ingevoerd. Meer informatie over luchtkwaliteit vind je op onze luchtkwaliteitspagina.

Sien Recht op Gezonde Lucht