english
May 20

Webinarreeks: klimaatrechtvaardigheid vanuit dekoloniaal perspectief

Online via Zoom met een afsluiting op locatie

20 mei 2021 19:30 - 03 juli 2021 17:00

Wat betekent klimaatrechtvaardigheid en wat is het inheemse en dekoloniale perspectief daarop? In deze reeks krijgen we daar antwoord op vanuit Stichting Aralez en de Free West Papua Campagne.

Speciaal voor leden en donateurs van Milieudefensie bieden we deze reeks gratis aan!
Ben je geen lid, maar wil je de webinars toch graag volgen? Dat kan! De kosten zijn 5 euro per webinar.

In een reeks van 3 webinars laten we de historische link zien tussen de koloniale geschiedenis en hoe het neo-kolonialisme de hedendaagse klimaatcrisis in stand houdt. Praat mee en stel vooral vragen!

Per sessie krijg je lees-, kijk- en luistertips toegestuurd. De 4e bijeenkomst is een  gezamenlijke afsluiting met een bijzondere ceremonie. De locatie maken we later bekend.

Headerbeeld: Guus Geurts

Webinar 1: Klimaatcrisis als koloniaal probleem

Wetenschappers van de Verenigde Naties stellen dat de levenswijze van inheemse volkeren eraan heeft bijgedragen dat ruim 80% van de wereld-biodiversiteit is behouden, dit terwijl zij maar 5% van de wereldbevolking uitmaken. Hieruit kunnen we concluderen dat inheemse volkeren al eeuwen leven op een manier die geen schade levert aan hun leefgebieden. En juist hun levens worden bedreigd. Wat kunnen we van hen leren en wat kunnen we doen om te voorkomen dat deze levens op het spel staan?
Donderdag 20 mei, van 19:30 tot 22:00
Locatie: online via Zoom
Type event: talks & Q&A

Webinar 2: Dekolonisatie en herstel van klimaatcrisis

De klimaatcrisis en milieuvernietiging komt voort uit het koloniale en het kapitalistische systeem. Het is daarom van belang dat er een dekolonisatieproces plaatsvindt en een vorm van herstel van de geleverde schade. Wat betekent dit herstel eigenlijk in de praktijk? En hoe kunnen we solidair zijn met de diverse gemeenschappen die vandaag de dag het hardst worden geraakt door de huidige klimaatcrisis?
Donderdag 3 juni, van 19:30 tot 22:00
Locatie: online via Zoom
Type event: talks & Q&A

Webinar 3: Klimaatrechtvaardigheid van theorie naar praktijk

Tijdens deze workshop geven we je concrete voorbeelden van acties en initiatieven over klimaatrechtvaardigheid. We inspireren je om hier zelf mee aan de slag te gaan. Tijdens de workshop staat jouw participatie centraal. Je wordt vooral zelf aan het werk  gezet om na te denken over stappen en acties die je vanuit Nederland kan doen.
Donderdag 17 juni, van 19:30 tot 22:00
Locatie: online via Zoom
Type event: workshop

Afsluiting en verankering: Ñuke Kultral Ceremonie en Dialoog

Als je hebt meegedaan aan de hele serie is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een
Ñuke Kultral ceremonie en dialoog. Ñuke Kultral betekent moeder vuur en verwijst naar de traditionele vuurplaats van Mapuche waarbij het vuur nooit uit gaat. De locatie voor deze bijzondere ceremonie maken we later bekend. 
Zaterdag 3 juli, van 14:00 tot 17:00
Type event: ceremonie, dialoog storytelling

Sprekers 

Raki met tooj 2.jpgRaki Ap : Free West Papua Campaign NL
Raki Ap is oud-militair, ambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en klimaat- en anti-racisme activist. Tijdens gastcolleges en presentaties neemt Raki Ap zijn publiek mee op reis naar z’n thuisland, West Papoea, tevens ‘s werelds grootste tropische eiland. Raki laat mensen beleven hoe het voelt om één dag Papoea te zijn en wat klimaatverandering vanuit het oogpunt van veel inheemse volkeren betekent. Raki spreekt dan ook vanuit het inheems perspectief en maakt daarmee veel los binnen de klimaatbeweging en gevestigde instituten.

Chautuileo JPEG.jpgChautuileo Kun: Aralez & Mas Newen
Chautuileo Céline is Mapuche, geboren in Chile en opgegroeid in Nederland. Chautuileo is middels adoptie gestolen van haar familie om in het westen opgevoed te worden met christelijke waarden. Gelukkig heeft ze haar familie in Wallmapu weer gevonden en is ze actief in het integreren van een inheems perspectief in haar werk. Ze is mede-oprichter van Aralez, een pan-dekoloniaal netwerk voor dekolonisatie, reparatie, cosmovisie en healing. Daarnaast is ze verbonden aan MasNewen, een bedrijf gericht op restoratieve en regeneratieve landbouw.

Max.jpegMax de Ploeg: dekoloniaal denker, Aralez
Max Arto de Ploeg is een community builder, grassroot organisator, gast-docent en publiek spreker. Hierbij spits hij zich toe op vraagstukken rondom sociale rechtvaardigheid en dekolonisatie in de breedste zin van het woord. Vanuit thema
Klimaatrechtvaardigheid was hij mede-oprichter van de "Indigenous Liberation" reeks, een reeks die is gemaakt in samenwerking met Inheemse diaspora en solidariteits organisaties. Daarnaast is hij mede-oprichter van Aralez, een
pan-dekoloniaal netwerk en organisatie in Amsterdam en projectleider van de Week Tegen Racisme.

 

· deze velden zijn verplicht.

**Disclaimer**

De gegevens die je hier invult, bewaren we in onze donateursadministratie. We gaan vertrouwelijk met je gegevens om  (zoals bepaald in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG).
Neem voor vragen of wijzigingen contact op met onze Servicelijn: 020 6262 620 of service@milieudefensie.nl
Lees onze privacybepaling.

20

20 mei 2021 19:30 - 03 juli 2021 17:00

Online via Zoom met een afsluiting op locatie

Loading...