english
Nov 3

Voorstelling: De Zaak Shell

Frascati 1, 2, 3 & 4

03 november 2020 19:30 - 06 november 2020 23:00

Van 3 tot en met 6 november 2020 staat Frascati Issues volledig in het teken van De zaak Shell. Frascati Producties en Milieudefensie verzorgen elke avond aansluitend op de theatervoorstelling een verdiepend programma. De aanvang is steeds om 19.30 uur.

Wegens de coronamaatregelen kan het Frascati Theater momenteel maar een beperkt aantal toeschouwers ontvangen. Daarom is De zaak Shell met het aanvullend programma van 3 t/m 6 november vanaf 19.30 uur ook gratis te volgen via de livestream op de website van Frascati.

Een voorstelling over verantwoordelijkheid

Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Waarom wordt er niet collectief meer verantwoordelijkheid genomen?

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell. Ze ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door. En ze noteerden de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd. Welke beelden, argumenten en clichés zorgen ervoor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?

Aanleiding: de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell

In de voorstelling De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell. Inzet: Shell dwingen zijn bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell: niet wij, maar de consument moet veranderen. Heeft Shell een punt? Is de consument echt vrij? Of moet de overheid meer doen?

In het theaterstuk De zaak Shell zien we hoe geraffineerd elke partij in het klimaatdebat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij. En welke gevolgen dat heeft.

Waarschijnlijk beslist de rechter pas over een paar jaar over de echte rechtszaak. Ondertussen wordt de winnaar van het publieke debat bepaald door degene die zijn rol het beste heeft voorbereid. En dat is het doel van deze theatervoorstelling: Anoek Nuyens en Rebekka de Wit geven het publiek een ultiem pleidooi, zodat iedereen zijn of haar eigen rol in het klimaatdebat beter kan begrijpen en beter kan spelen. Want de wereld is in handen van degene met de beste tekst en het strakste kostuum.

Aanvullend programma

Dinsdag 3 november: "Shell & de overheid: hoe nauw is de band?"
In de voorstelling De zaak Shell zien we hoe geraffineerd de ene partij in het klimaatdebat de verantwoordelijkheid doorschuift naar een andere partij. Maar staan de overheid en Shell eigenlijk wel tegenover elkaar? Hoe vaak spreken ze elkaar en hoe warm zijn de banden? En wat betekent dit voor onze toekomst? Journalisten doken in alle e-mails, en ambtenaren ondervonden het aan den lijve hoe nauw de banden zijn. Zij geven ons inzicht. Met o.m. Alexander Beunder (Platform Authentieke Journalistiek).

Woensdag 4 november: "De Grote Q&A show"
Alles wat je altijd al wilde vragen over de Klimaatzaak komt deze avond voorbij. Met Donald Pols, directeur van Milieudefensie en initiatiefnemer van de 'echte' rechtszaak die momenteel loopt tegen Shell. En met Nine de Pater, campagneleider van de Klimaatzaak. Zij kennen alle ins en outs, en delen die vanavond met het publiek.

Donderdag 5 november: "Klimaattaal: wat werkt (niet) in het klimaatdebat?"
Klimaatgekkie? Dat wil niemand zijn. Een klimaatrealist? Misschien wel. Maar is er eigenlijk een verschil? De macht van taal reikt verder dan enkel woorden. Een avond over de wereld van communicatie over klimaat: spinnen en frames, feiten versus emotie en op welke manier klimaattaal onze beeldvorming beïnvloedt. Als elk verhaal de gewenste kant op kan worden gestuurd, waarom dan niet in de klimaatzaak? Met o.m. Anoek Nuyens (theatermaker & journalist), Rebekka de Wit (theatermaker & journalist) en Dr. Gijs Schumacher (Hot Politics Lab).

Vrijdag 6 november: "Welke rol speelt de politiek/overheid buiten het theater?"
Centraal in de voorstelling De zaak Shell staat de gedachte dat de macht in handen is van degene met de beste tekst en het strakste kostuum. Politici (o.m. Henri Bontebal, CDA) reflecteren op de voorstelling. Wie speelde vanavond zijn of haar rol het beste? Heeft Jaap Spijkers de rol van de overheid goed weergegeven en herkennen zij de getoonde dilemma's? In het nagesprek wordt uitgediept welke rol de overheid kan en moet spelen, willen we onze klimaatdoelen halen.

Ook op de radio

Ook Radio Futura staat in het teken van de klimaatzaak. Op 4, 5 en 6 november zendt de actieradio over kunst en de wereld live uit tussen 18:00-19:30 uur. De studio is te bezoeken. Reserveer via app of sms naar 06-48678648 op een doordeweekse dag vanaf 13 uur. Maar Radio Futura is ook via livestream te volgen. Houd voor het programma de website in de gaten. In Frascati 4 is bovendien The Forest van Emke Idema te zien. Een levensgroot gezelschapsspel voor volwassenen waarin je zelf de strijd aangaat met oprukkend bos in het toekomstig Dendroceen.

In Frascati Issues worden brandende maatschappelijke kwesties onder de loep genomen. Via voorstellingen, performances, debat en alles daar tussenin biedt Frascati een andere blik op de wereld van vandaag. Iedere keer met een nieuwe focus en een ander perspectief, vaak in nauwe samenwerking met maatschappelijke organisaties.

3

03 november 2020 19:30 - 06 november 2020 23:00

Frascati 1, 2, 3 & 4

Loading...