english

Leer alles over gasvrij wonen

Wil jij samen met buurtbewoners van het gas af? Maar zie je door de bomen het bos niet meer? Schrijf je nu in voor deze 3-daagse online training en leer alles over gasvrij wonen.

Meld je aan

Wonen zonder gas: zo doe je dat

Samen met buurtbewoners sta je voor een spannende opgave: jullie willen van het gas af. Maar waar begin je? Welke mogelijkheden zijn er? En waar moet je goed op letten?

Gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Wij nemen je bij de hand en lopen stap voor stap door het hele proces. Aan het einde van de online training weet je:

  • hoe het ervoor staat met de warmtetransitie in Nederland;
  • hoe je jouw buurt mee krijgt in je gasvrije plannen;
  • hoe je de gemeente overhaalt om met jou in zee te gaan.

Wie, wat, waar, wanneer?

Om mee te doen aan de training hoef je geen expert te zijn op het gebied van gasvrij wonen. Maar je moet wel serieuze plannen hebben om samen met buurtbewoners van het gas te gaan. Nodig dus vooral je buren uit om ook mee te doen!

De online training is verdeeld over 3 dagen. Je kan kiezen uit een trainingsronde in het weekend (deze training is nu vol), of doordeweeks (na werktijd). Na je inschrijving ontvang je een link naar de digitale leeromgeving. Ook leuk: er zijn geen kosten verbonden aan de training.
Deze training is nu vol. Je kan je nog opgeven voor de reservelijst.

Gasvrij Wonen (ronde 1: in het weekend)

  • zaterdag 6 juni van 14:00 tot 17:00 uur (Energie Samen)
  • zondag 7 juni van 14:00 tot 17:00 uur (Milieudefensie)
  • zaterdag 13 juni van 14:00 tot 17:00 (Lobby Lokaal)

Gasvrij Wonen (ronde 2: doordeweeks)

  • maandag 8 juni van 17:30 tot 20:30 uur (Energie Samen)
  • donderdag 11 juni van 17:30 tot 20:30 uur (Milieudefensie)
  • maandag 15 juni van17:30 tot 20:30 uur (Lobby Lokaal)

Let op: wij vragen je om alle tijden en data van jouw gekozen ronde beschikbaar te zijn!

Over de trainers

New Project (3).pngManuel den Hollander - Coördinator buurtwarmte bij Energie Samen
Manuel is milieupoliticoloog en adviseur in lokale duurzame energie voor zijn onderneming Toestroom. Als coördinator van energiecoöperatie CALorie organiseerde hij collectief eigendom van meerdere zonnecentrales, startte hij succesvolle collectieve inkoopacties, en leidde hij een groot project voor nul-op-de-meter verbouwingen. Als bestuursadviseur en projectontwikkelaar voor de Noordhollandse Energie Coöperatie begeleidde hij collectieve zonnecentrales. Hij hielp bij de oprichting van 5 energiecoöperaties. Hij is o.a. co-oprichter van Vereniging Participatie Wind op Land, regiopartner van de Lokale Energiemonitor en provinciaal coördinator Buurtwarmte voor Energie Samen.

New Project (6).png
Kirsten Notten - Strateeg, kerngroep buurtwarmte bij Energie Samen

Kerngroep Buurtwarmte | Energie Samen: participatie, kennisontwikkeling en strategie. Oprichter van het Zwolse buurtproject 50 tinten groen Assendorp dat een plek kreeg in de duurzame 100 van Trouw. Onvermoeibare strateeg achter beleids- en ontwikkelingsprocessen waarin inwoners en eindgebruikers een hoofdrol spelen.

New Project (5).pngPeter Kodde - Organizer bij Milieudefensie
Leer hoe je mede-buurtbewoners organiseert en betrekt in jouw streven om je buurt gasvrij te maken. Hoe maak je draagvlak zichtbaar, krijg je mensen aan je kant en creëer je een sterk team  waarmee je gemeente, woningcoöperatie en andere spelers overtuigt om mee te werken. Peter Kodde werkt als organizer voor Milieudefensie. Hij organiseerde het verzet tegen schaliegas, ondersteunde Groningers bij het dichtdraaien van de gaskraan en geeft trainingen in campagnevoeren en organizing.


New Project (7).pngMara van Waveren - Directeur van Lobby Lokaal
Lobbyen alleen voor grote organisaties of bedrijven? Helemaal niet! Iedereen kan lobbyen. Leer hoe de gemeente besluiten neemt, bij wie je moet zijn om invloed uit te oefenen en hoe je jouw lobby van de grond krijgt. Mara van Waveren is directeur van Stichting Lobby Lokaal. Zij vindt dat iedereen moet kunnen lobbyen op lokaal niveau. Want alleen wanneer politici en bestuurders alle belangen kunnen afwegen, kunnen zij goede besluiten nemen. Lobby Lokaal zet zich daarom in om lobbyen toegankelijk te maken voor lokale initiatieven.

Geef je op voor de reservelijst

Deze training is nu vol. Je kan je nog opgeven voor de reservelijst.

 

· deze velden zijn verplicht.

**Disclaimer**

De gegevens die je hier invult, bewaren we in onze administratie. We gaan vertrouwelijk met je gegevens om (zoals bepaald in de AVG). Lees onze privacybepaling voor alle details. Heb je je telefoonnummer ingevuld? Dan bellen we je misschien om je te informeren over onze campagnes en over de mogelijkheden om Milieudefensie te steunen.

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...