english

Bepaal zelf bij welke bank jouw geld in goede handen is

Jouw geld is veel waard. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor banken als ING, Rabobank en ABN Amro. Zij investeren jouw geld of lenen het uit. Zo maken ze winst. Ook verzekeraars en pensioenfondsen werken zo. Helaas stoppen ze jouw geld ook in zaken die slecht zijn voor de wereld en die bijvoorbeeld zorgen voor ontbossing, klimaatverandering en kinderarbeid.

Maar hoe weet je nu waar jouw bank of verzekering jouw geld in stopt? De Eerlijke Geldwijzer laat je zien bij welke banken en verzekeraars jouw geld in goede handen is.

Milieudefensie doet zelf onderzoek naar hoe banken investeren in ontbossing en landroof.

De ene bank is de andere niet

Als je een bank kiest, kijk je vooral naar het gemak. Jij wil internetbankieren en een pinautomaat gebruiken. Maar je wil ook een goede hypotheekrente voor je koophuis, of een ‘tikkie’ aan je vrienden sturen, zodat ze meebetalen aan een gezamenlijk cadeau. Heel gewoon allemaal. Maar de ene bank is de andere niet.

Steeds meer banken investeren jouw geld gelukkig niet langer in onfrisse zaken. Zodat jouw geld bijvoorbeeld niet meer naar clustermunitie gaat. Maar helaas zijn er ook banken die jouw geld investeren in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ellende: klimaatverandering, kinderarbeid, dierenleed, landroof en ontbossing.

De Eerlijke Geldwijzer helpt

Wil jij weten of je bank of verzekeraar jouw geld goed gebruikt? Check dan de Eerlijke Geldwijzer. Daar zie je hoe banken en verzekeraars scoren op verschillende thema's. Bijvoorbeeld wapenhandel, kinderarbeid, mensenrechten, klimaatverandering en ontbossing. De Eerlijke Geldwijzer onderzoekt banken al sinds 2009 en sinds 2013 ook verzekeraars.

Sindsdien is er veel gebeurd. De geldwijzer wordt volop gebruikt door consumenten om erachter te komen of hun bank of verzekeraar duurzaam is. En banken en verzekeraars hebben hun beleid de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat is winst!

De Eerlijke Geldwijzer is een initiatief van Milieudefensie, Amnesty International, World Animal Protection, FNV, Oxfam Novib en PAX.

Trek de grens tegen ontbossing

In Afrika, Azië en Latijns-Amerika wordt het regenwoud gekapt om er landbouwgrond van te maken. De bedrijven die dit doen, worden door Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen geholpen met leningen en investeringen. Op papier doen banken het beter als het om ontbossing gaat, maar in de praktijk is er nog te weinig veranderd.

Dat betekent dat jouw geld nog steeds gebruikt wordt om eeuwenoude bomen te kappen. Diersoorten sterven uit en mensen worden verjaagd. Milieudefensie wil dat banken stoppen met ontbossen. Daarom doen wij onderzoek naar dit soort investeringen en leningen. Ook laten we Nederland de effecten van ontbossing zien. Sluit je aan bij onze campagne Trek de Grens: schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Loading...