english

Bepaal zelf bij welke bank jouw geld in goede handen is

Jouw geld is veel waard. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor banken als ING, Rabobank en ABN Amro. Zij investeren jouw geld of lenen het uit. Zo maken ze winst.

Wil je niet dat jouw geld wordt gebruikt voor slechte zaken als ontbossing, klimaatverandering en kinderarbeid? Je kunt dit stoppen:

De ene bank is de andere niet

Als je een bank kiest, kijk je vooral naar het gemak. Jij wil internetbankieren en een pinautomaat gebruiken. Maar je wil ook een goede hypotheekrente voor je koophuis, of een ‘tikkie’ aan je vrienden sturen, zodat ze meebetalen aan een gezamenlijk cadeau. Heel gewoon allemaal. Maar de ene bank is de andere niet.

Steeds meer banken investeren jouw geld gelukkig niet langer in onfrisse zaken. Zodat jouw geld bijvoorbeeld niet meer naar clustermunitie gaat. Maar helaas zijn er ook banken die jouw geld investeren in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ellende: klimaatverandering, kinderarbeid, dierenleed, landroof en ontbossing.

De Eerlijke Geldwijzer helpt

Wil jij weten of je bank of verzekeraar jouw geld goed gebruikt? Check dan de Eerlijke Geldwijzer. Daar zie je hoe banken en verzekeraars scoren op verschillende thema's. Bijvoorbeeld wapenhandel, kinderarbeid, mensenrechten, klimaatverandering en ontbossing. De Eerlijke Geldwijzer onderzoekt banken al sinds 2009 en sinds 2013 ook verzekeraars.

Sindsdien is er veel gebeurd. De geldwijzer wordt volop gebruikt door consumenten om erachter te komen of hun bank of verzekeraar duurzaam is. En banken en verzekeraars hebben hun beleid de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat is winst!
> De Eerlijke Geldwijzer - een initiatief van Milieudefensie, Amnesty International, World Animal Protection, FNV, Oxfam Novib en PAX.

Zwartboek over ontbossing

Milieudefensie doet onderzoek naar de duistere investeringen van banken in foute palmoliebedrijven. ABN AMRO, ING en Rabobank ontlopen al decennia lang hun verantwoordelijkheid voor de rampzalige gevolgen van hun financiering van de palmoliesector. Ons Zwartboek onthult dat het geld van deze drie Nederlandse banken wordt gebruikt voor de kap van tropisch regenwoud en het schenden van land- en mensenrechten.
> Lees nu het Zwartboek Draw the Line

Kom in actie: Trek de grens tegen ontbossing

In Afrika, Azië en Latijns-Amerika wordt het regenwoud gekapt om er landbouwgrond van te maken. De bedrijven die dit doen, worden door Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen geholpen met leningen en investeringen. Op papier doen banken het beter als het om ontbossing gaat, maar in de praktijk is er nog te weinig veranderd.

Het wordt tijd voor de banken om gedag te zeggen tegen de palmoliesector. Wil jij ook dat jouw geld niet langer terecht komt bij foute palmoliebedrijven? Doe een of meer acties uit onze actiebank. Je vindt in de actiebank snelle tips voor online actievoeren.

Helemaal klaar met jouw bank? Stap over!

Heb je echt alles eraan gedaan om je bank te laten stoppen met palmolie, maar luisteren ze niet? Dan is het misschien wel tijd om over te stappen naar een duurzamere bank. Gebruik de Eerlijke Bankwijzer om te kijken welke bank aansluit bij jouw idealen. Heb je een nieuwe bank uitgekozen? Laat je oude bank dan weten dat je gaat overstappen.
> De Overstapservice helpt je bij het overstappen van de ene naar de andere bank.

Loading...