Nieuws

Resultaten EA 152: Mensenlevens zijn belangrijker dan winst

Resultaten EA 152: Mensenlevens zijn belangrijker dan winst

11 oktober 2016

Meer dan 2700 mensen hebben meegedaan aan Earth Alarm 152 om meer druk op Nederland en Europa te zetten om mensenrechten serieuzer te nemen. Samen maakten we een statement: Mensenlevens gaan altijd vóór winst. Een succesvolle actie: Al binnen een week gaf de Europese Unie gehoor aan onze eis; deelname aan de gesprekken over het VN-verdrag in Genève.

Teken direct de petitie om druk op de Nederlandse politiek te vergroten

Mede dankzij alle Earth Alarm berichten is de kans toegenomen dat internationale bedrijven de mensenrechten gaan respecteren, altijd en overal. En dat is hard nodig. Zo werden vorige maand twee Hondurese milieuactivisten voor hun kantoor doodgeschoten. Zij kwamen op voor boeren die van hun land werden verjaagd voor een project dat werd gesteund door multinationale ondernemingen.

De EU heeft onze eis ingewilligd 

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft 2712 brieven ontvangen. Omdat steun voor het VN-verdrag een Europese beslissing is, hebben we ook in de rest van Europa handtekeningen verzameld. Zo kon ons Europees netwerk, Friends of the Earth Europe, op 13 oktober 2016 ruim 90.000 ondertekende petities aanbieden aan de chef-kabinet van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Al binnen een week besloot de Europese Unie (EU) gehoor te geven aan onze eis; deelname aan de gesprekken over het VN-verdrag eind oktober in Genève. Ook de Nederlandse overheid en andere Europese lidstaten stuurden vertegenwoordigers. Een direct resultaat van onze actie!

Waarom is een VN-verdrag voor mensenrechten ook alweer nodig? 

Voor bedrijfsbelangen en winst worden in ontwikkelingslanden natuurbeschermers en activisten bedreigd en geïntimideerd. En het blijft niet alleen bij woorden; wekelijks worden gemiddeld drie mensen vermoord omdat zij opkomen voor het milieu. Er zijn wel regels voor bedrijven, maar die zijn vrijwillig en worden dus niet gehandhaafd. Het VN-verdrag voor Internationale Bedrijven en Mensenrechten moet definitief een eind maken aan deze verschrikkelijke misstanden.

Samen voeren we de druk op! 

De Europese delegatie nam minder actief deel aan de gesprekken dan we graag hadden gezien, maar hun aanwezigheid is een grote stap op weg naar een bindend verdrag. Begin 2017 wordt een concepttekst opgesteld waarna de onderhandelingen pas echt van start gaan. Alleen als wij de druk de komende tijd blijven opvoeren, kunnen we het voor elkaar krijgen dat de EU dit verdrag gaat steunen. Milieudefensie zal zich hiervoor inzetten, samen met andere organisaties in binnen- en buitenland.

Wat kan jij doen?