Door de jaren heen

Onderzoek naar houtgebruik in tuinmeubelen

Onderzoek naar houtgebruik in tuinmeubelen

21 februari 2011

Milieudefensie heeft vijf jaar op rij winkelinspecties uitgevoerd naar het aanbod van houten tuinmeubelen bij verschillende winkelketens. Milieudefensie heeft het onderzoek gedaan omdat de organisatie de winkelketens wil aansporen alleen nog maar duurzaam geproduceerd hout in het assortiment op te nemen en misleidende milieuclaims uit de winkels te bannen.

Met een aantal bedrijven had Milieudefensie in de jaren negentig afspraken gemaakt over de vergroting van het aandeel duurzaam hout in de collecties, of daarover intentieverklaringen getekend. In 2005 startte Milieudefensie het jaarlijkse tuinmeubelenonderzoek als opvolging daarvan.

Na vijf jaar winkelinspecties en onderzoek van Milieudefensie is het aandeel FSC-gecertificeerde tuinmeubelen bij tien grote winkelketens fors gestegen, van 21 procent in 2005 naar 54 procent in 2009. Ook zijn de valse milieuclaims verdwenen.

Vooral Kwantum, Life&Garden, Intratuin, Groenrijk en Praxis hebben veel vooruitgang geboekt. Helaas zijn er nog veel zwarte schapen op de tuinmeubelenmarkt. Milieudefensie roept de overheid daarom op zich in te zetten voor strenge regelgeving om illegaal hout te weren.

Toevoegen portal met pdf's:
Zit het wel goed, deel 1, 2, 3 en 4
+ tuinmeubelchecker