Door de jaren heen

Fout hout uit Birma

Fout hout uit Birma

21 februari 2011

In Birma regeert een militaire dictatuur die op brute wijze mensen onderdrukt. Ze verdient veel geld met de handel in hout. Met een snelheid van 75 voetbalvelden per uur verdwijnen hierdoor de laatste oorspronkelijke teakbossen in Birma. Birmees hout wordt nog steeds gebruikt voor de luxe jachtenbouw in Nederland.

Al sinds 2005 voert Milieudefensie actie om de handel in Birmees teakhout te stoppen. De Birmese houtsector is berucht om haar illegale en destructieve kappraktijken. De houthandel is een belangrijke inkomstenbron voor de junta, die stelselmatig mensenrechtenschendingen pleegt.

Milieudefensie riep op 5 oktober 2007, via een advertentie in de Volkskrant, de politiek nogmaals op om de handel met Birma te verbieden. Dit keer met succes: De Europese raad besloot op 15 oktober 2007 tot een verbod op investeringen en import van Birmees hout, metalen en edelstenen.

Sinds maart 2008 is het in Europa verboden om Birmees hout te importeren. Toch gaat de handel in Birmees teak met Europa en naar Nederland gewoon door, via landen als Maleisië en Thailand, door een gat in de Europese wet. In 2009 heeft Milieudefensie aan minister Verhagen gevraagd om dit gat in de wet te repareren en te zorgen voor effectieve sancties binnen Europa.

>> linkje rapport: Sanctioned but not stopped