Dossier Biobrandstoffen

Deutsche Bank stopt wel met financiering van omstreden palmoliebedrijf Bumitama

Deutsche Bank stopt wel met financiering van omstreden palmoliebedrijf Bumitama

27 mei 2014

De Rabobank kan een voorbeeld nemen aan Deutsche Bank, die na een gezamenlijke campagne van Milieudefensie en onze Europese partnerorganisaties heeft besloten de aandelen in de Indonesische palmolieproducent Bumitama Agri te verkopen. Bumitama blijft ondanks herhaalde mooie beloften doorgaan met ontbossen en levering van illegale palmolie.

De Rabobank heeft verschillende leningen, ter waarde van in totaal 47 miljoen euro, uitstaan bij het illegaal opererende Indonesische palmoliebedrijf. Daarnaast heeft de bank sterke financiële banden met Bumitama's grootste afnemer, palmoliegigant Wilmar International. Ondanks herhaald aandringen van Milieudefensie weigert Rabobank deze financiële banden met Bumitama te verbreken.

Duitse en Nederlandse handtekeningen tegen illegale palmolie

Afgelopen donderdag bevestigde Deutsche Bank tijdens de aandeelhoudersvergadering op vragen van de Duitse milieuorganisatie Rettet den Regenwald dat het de aandelen in Bumitama heeft verkocht. De Duitse milieuorganisatie bood de bank bij die gelegenheid 87.900 handtekeningen van bezorgde Duitse klanten aan.

Rabobank heeft in Nederland via onze speciale Earth Alarm ook van duizenden mensen een oproep gekregen om de financiering van Bumitama stop te zetten. Dat verzoek heeft de bank echter naast zich neergelegd.

Geert Ritsema, campagneleider Energie en Grondstoffen: “Blijkbaar zijn de illegale praktijken van Bumitama voor Deutsche Bank wél voldoende reden om haar eigen duurzaamheidsbeleid na te leven en financiële banden met het bedrijf te verbreken. Helaas blijft de Rabobank de ogen sluiten voor steeds weer nieuwe bewijzen. Het wordt hoog tijd dat Rabobank net als Deutsche Bank haar eigen duurzaamheidsbeleid serieus neemt en stopt met regenwoudvernietigende praktijken.”