Dossier Allemaal lokaal

Publicaties

Bekijk hier de publicaties over Allemaal Lokaal.
28 november 2016 28 november 2016
Benchmark zuivel 2017

Benchmark zuivel 2017

Grote supermarktketens vinden ontbossing geen belangrijk thema. Voor veel van de zuivelproducten die ze verkopen heeft ontbossing en aantasting van de natuur plaatsgevonden. Ze doen er onvoldoende aan dit tegen te gaan, of zijn er niet transparant over.

Lees verder...

Het gebruik van regionaal eiwitrijk veevoer in Nederland-update 2016

Het gebruik van regionaal eiwitrijk veevoer in Nederland-update 2016

8 november 2016 - In dit rapport wordt het aandeel berekend van regionaal geteeld eiwitrijk veevoer gebruikt in de Nederlandse veehouderij. De import van soja voor de Nederlandse veestapel is het afgelopen jaar met 15 procent toegenomen. Voor het verbouwen van die importsoja wordt op grote schaal oerwoud gekapt in Zuid-Amerika. De Nederlandse veevoersector en supermarkten maken hun belofte dat ze de import juist zouden beperken niet waar. Nederland is na China de grootste importeur van soja uit Zuid-Amerika en speelt dus een belangrijke rol. Milieudefensie vindt dat het kabinet zich moet inzetten voor een Europese importheffing op soja uit Zuid-Amerika. De Europese landbouwsector kan in 2023 volledig zelfvoorzienend zijn, wat de productie van soja betreft.”

Lees verder...

Reactie Van Dam en Milieudefensie over Earth Alarm #150

Reactie Van Dam en Milieudefensie over Earth Alarm #150

14 april 2016 - Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft gereageerd op de brief van deelnemers aan de Earth Alarm 150 'Stop ontbossing voor ons voedsel'. Onze campagneleider Jacomijn Pluimers heeft Van Dam als reactie een brief gestuurd. Beide documenten zijn te vinden in deze pdf.

Lees verder...

Monitor Supermarkten 2015

Monitor Supermarkten 2015

2 december 2015 - Met deze monitor eiwitrijk veevoer wordt inzicht gegeven in de ontwikkelingen van het gebruik van regionale eiwitrijke grondstoffen bij de productie van vlees, eieren en zuivel zoals daarover afspraken zijn gemaakt in het Verbond van Den Bosch. Met dit verbond, opgesteld in 2011, hebben organisaties vanuit de veehouderijsector, veevoer- en vleesindustrie, retail en overheid afspraken gemaakt om de duurzaamheid van de veehouderij te vergroten.

Lees verder...

Monitor regionaal eiwitrijk veevoer 2015

Monitor regionaal eiwitrijk veevoer 2015

11 november 2015 - Met deze monitor eiwitrijk veevoer wordt inzicht gegeven in de voortgang die in de keten van dierlijke producten wordt gemaakt met het gebruik van regionale eiwitrijke grondstoffen voor vervoer zoals dit is overeen gekomen in het Verbond van Den Bosch.

Lees verder...

Program 'Voedsel Anders Netwerkdag' - English version

Program 'Voedsel Anders Netwerkdag' - English version

26 mei 2015 - This is the English version of the program for the 'Voedsel Anders Netwerkdag'. The program will be mostly in Dutch but does offer some workshops and speeches in English and you are very welcome to offer a topic within the Open Space and host a discussion or brainstorm in English. Please contact us via voedsel-anders-netwerkdag@milieudefensie.nl for any further questions.

Lees verder...

Programma Voedsel Anders Netwerkdag (concept)

Programma Voedsel Anders Netwerkdag (concept)

26 mei 2015 - Als onderdeel van het Voedsel Anders organiseert Milieudefensie zaterdag 13 juni 2015 een netwerkdag. We willen mensen, groepen en organisaties met elkaar in contact brengen om de roep om verandering naar een eerlijk en duurzaam landbouw- en voedselsysteem te versterken. Dit is het (concept) programma van de dag.

Lees verder...

Onze visie op voedsel: een gezonde en eerlijke landbouw met toekomst

Onze visie op voedsel: een gezonde en eerlijke landbouw met toekomst

23 januari 2015 - Milieudefensie pleit voor een eerlijk, gezond en toekomstgericht voedselsysteem dat past binnen de grenzen van onze planeet. Een systeem dat recht doet aan mensen en dieren: regionaal, rechtvaardig en gezond. En waarbij we onze problemen niet afschuiven op andere delen van de wereld of onze kinderen en kleinkinderen. Zo kunnen we niet alleen deelproblemen oplossen maar nadenken over het grote geheel: in verbinding en in samenwerking met het natuurlijke ecosysteem. Dan komen we tot een landbouw- en voedselsysteem waar iedereen aanspraak kan maken op gezond voedsel. Daar kunnen we nog eeuwenlang mee verder, zonder de Aarde te schaden. Doe met ons mee en deel ons verhaal.

Lees verder...

Monitor Regionaal Eiwitrijk Veevoer

Monitor Regionaal Eiwitrijk Veevoer

11 december 2014 - In 2012 ondertekende een groot aantal Nederlandse voedselbedrijven de wens voor een meer regionaal georiënteerde productie van veevoer. Nu komt een groot deel van het veevoer in de vorm van soja uit Zuid-Amerika, wat leidt tot grootschalige ontbossing. De Monitor Regionaal Eiwitrijk Veevoer haalt, twee jaar na dato, het net op: wat is de voortgang op de doelstellingen, en wat hebben de belangrijkste partijen gedaan om deze te behalen? De resultaten zijn teleurstellend, maar er zijn een paar bedrijven die positief uitblinken.

Lees verder...

Soja Barometer 2014

Soja Barometer 2014

Om toe te werken naar verduurzaming, zijn steeds meer partijen in Nederland het erover eens dat de soja die wij verwerken en gebruiken op zijn minst verantwoord zou moeten zijn. Maar wanneer is de productie van soja eigenlijk verantwoord? En hoeveel verantwoorde soja wordt er in Nederland eigenlijk verwerkt en gebruikt? Om deze en andere vragen te beantwoorden, geeft de sojacoalitie de Sojabarometer uit. Dit is de Soja Barometer 2014.

Lees verder...

Soy barometer 2014

Soy barometer 2014

In the Netherlands, various parties are committed to ensuring that we will only process and use responsible soy. But how are these developments evolving? Are things going in the right direction? The Dutch Soy Coalition addresses these questions, and more, in this Soy Barometer.

Lees verder...

Veevoerverklaring

Veevoerverklaring

31 maart 2014 - De akkerbouwers en veehouders die de veevoerverklaring hebben ondertekend pleiten voor het dichterbij elkaar brengen van de teelt en het gebruik van veevoer in Nederland. Dit biedt namelijk kansen om van vlees, zuivel en eieren echte streekproducten te maken: producten die afkomstig zijn van dieren die hier zijn geboren, grootgebracht en gevoerd met voer uit eigen streek.

Lees verder...