Dossier Allemaal lokaal

Boeren en burgers halen verhaal bij AH

Boeren en burgers halen verhaal bij AH

30 oktober 2017

Boeren en burgers staan in de ochtend van 31 oktober op de stoep bij het hoofdkantoor van de Albert Heijn. Beiden willen duurzame melk voor een eerlijke prijs in de schappen van de supermarkten. Gewone melk schaadt natuur en milieu. Milieudefensie wil dat Albert Heijn de boeren een paar cent extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken. Na meerdere gesprekken en ruim 500 klachten hierover tijdens onze landelijke 'Bel je supermarkt' dag doen supermarkten net of hun neus bloedt. Daarom gaan we verhaal halen.

We gaan de medewerkers van de Albert Heijn een duurzaam melkpak (want flyers zijn zo ouderwets) uitreiken. Daarnaast zal onze campagneleider Bart van Opzeeland samen met een boer en een burger ons ultimatum overhandigen.

De daad bij het woord

“Ondanks de gesprekken die we met ze hebben, beweegt Albert Heijn niet. Daarom stelt Milieudefensie een ultimatum op 1 december 2017", zegt Bart van Opzeeland, campagneleider voedsel van Milieudefensie. “Als AH zo groen opereert als het beweert, lijkt mij het een uitgelezen kans om de daad bij het woord te voegen door alleen nog maar melk te verkopen die duurzaam is", aldus Van Opzeeland. De actie bij AH is de eerste van een estafette langs de hoofdkantoren van de zes grootste supers.

Te veel milieuschade, boer te weinig betaald

De productie van melk heeft een grote impact op klimaat en milieu. Oerwoud is gekapt voor voer van de koe. Omdat de gemiddelde Nederlandse boer te weinig betaald krijgt voor zijn melk is hij genoodzaakt om te veel koeien te houden. Met een mestoverschot en extra uitstoot van broeikasgassen en fijnstof tot gevolg.

Ruim 55.000 keer

Milieudefensie heeft naast deze actie ruim 55.000 handtekeningen opgehaald voor duurzame melk in de supermarkten. Als supermarkten alleen nog duurzame melk verkopen en boeren een eerlijke prijs betalen, kunnen boeren milieuvriendelijker gaan werken. Als onze melk duurzaam wordt geproduceerd dan neemt het Nederlandse mestprobleem af, lopen koeien in de wei en krijgen ze veevoer uit Europa.

Boer Cock Verweij uit Weesp: “Ik wil best milieuvriendelijker werken. Met zes cent extra kom ik een heel eind. AH kan als marktleider besluiten om die zes cent te betalen. Dat zou boeren en het milieu enorm vooruit helpen.”