Dossier Allemaal lokaal

Nieuws

28 november 2016 28 november 2016
Heb jij Vega-kerstdiner stress? Hier de oplossing!

Heb jij Vega-kerstdiner stress? Hier de oplossing!

10 december 2017

De Sint is het land uit en de kerstbomen nemen het straatbeeld over. Op de radio zijn de eerste kersthits alweer te horen en iedereen zit met smacht te wachten totdat Home Alone weer op TV is. De kerst komt eraan, maar wat doe je voor het diner? Zeker als je besloten hebt dit jaar een verantwoorde maaltijd voor te schotelen. Voel je de stress al opkomen?! Zie je je zelf alweer al die kookboeken doorstruinen, boodschappen doen in overvolle winkels, keuzes moeten maken tussen producten terwijl je niet precies weet waar ze vandaan konmen….

Lees verder...

Duurzame melk levert mij als boer geen cent extra op

Duurzame melk levert mij als boer geen cent extra op

08 december 2017

“Boeren in de melkveesector zetten zich graag in voor natuur en milieu,” stelt melkveehouder Sieta van Keimpema. “Maar de hogere prijs voor diervriendelijke melk levert alleen de supermarkt meer geld en een goed imago op. Veel boeren komen in de problemen. “ Sieta van Keimpema is vanavond te gast bij Aan de keukentafelk in Pakhuis de Zwijger. We gaan met haar in gesprek over hoe we ons voedsel kunnen verduurzamen van producent tot op het bord?

Lees verder...

Everybody Not Appie

Everybody Not Appie

05 december 2017

Jumbo gaat alleen nog maar duurzame zuivelproducten verkopen. "Dat zouden ze nou gewoon ook bij Albert Heijn moeten doen,” vindt Melkexpert Peer Mascini. Help mee om de Appie zover te krijgen.

Lees verder...

Ultimatum loopt af: wij zijn not appie

Ultimatum loopt af: wij zijn not appie

01 december 2017

Onze melk is niet houdbaar. Wij willen duurzame en eerlijke melk in de schappen van de Nederlandse supermarkten. Sinds 4 maart 2017 zijn we met hen in gesprek om dit voor elkaar te krijgen. Op 1 november was er nog geen resultaat van de gesprekken en hebben we een ultimatum gesteld. Wij riepen de supermarkten op om met een plan te komen om die duurzame melk in de winkel te krijgen. Vandaag is het 1 december en loopt het ultimatum af.

Lees verder...

Aan de Keukentafel: Het voedseljaar 2017

Aan de Keukentafel: Het voedseljaar 2017

10 november 2017

Op vrijdagavond 8 december schuiven we in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam weer 'aan de keukentafel'. Samen met gastvrouw Marijn Frank kijken we terug op voedsel in het afgelopen jaar. Ze gaat in gesprek met bijzondere gasten zoals Jan Terlouw en Dutch Dairymen Board-voorzitter Sieta van Keimpema. Ook gaat de documentaire ‘Boeren met Toekomst’ in voorpremière

Lees verder...

Boeren en burgers halen verhaal bij de zes grootste supermarkten

Boeren en burgers halen verhaal bij de zes grootste supermarkten

03 november 2017

Boeren en burgers staan de komende weken op de stoep bij de hoofdkantoren van de 6 grootste supermarkten. Beiden willen duurzame melk voor een eerlijke prijs in de schappen van de supermarkten. Gewone melk schaadt natuur en milieu. Milieudefensie wil dat de supers de boeren een paar cent extra betalen voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken. Na meerdere gesprekken en ruim 500 klachten hierover tijdens onze landelijke 'Bel je supermarkt' dag doen supermarkten net of hun neus bloedt. Daarom gaan we verhaal halen.

Lees verder...

Consument voelt veel voor duurzame melk in supermarkt

Consument voelt veel voor duurzame melk in supermarkt

02 november 2017

Uit onderzoek blijkt dat consumenten veel voelen voor alleen nog duurzame melk in het schap. “Supermarkten kunnen zich daarmee niet meer verschuilen achter de consument die niet zou willen. Het tegenovergestelde blijkt waar”, stelt Bart van Opzeeland, campagneleider voedsel bij Milieudefensie.

Lees verder...

Boeren en burgers halen verhaal bij AH

Boeren en burgers halen verhaal bij AH

30 oktober 2017

Boeren en burgers staan in de ochtend van 31 oktober op de stoep bij het hoofdkantoor van de Albert Heijn. Beiden willen duurzame melk voor een eerlijke prijs in de schappen van de supermarkten. Gewone melk schaadt natuur en milieu. Milieudefensie wil dat Albert Heijn de boeren een paar cent extra betaalt voor hun melk, zodat zij milieuvriendelijker kunnen werken. Na meerdere gesprekken en ruim 500 klachten hierover tijdens onze landelijke 'Bel je supermarkt' dag doen supermarkten net of hun neus bloedt. Daarom gaan we verhaal halen.

Lees verder...

Van erf tot erf - In gesprek met boeren

Van erf tot erf - In gesprek met boeren

10 oktober 2017

Het lijkt soms alsof boeren en burgers lijnrecht tegenover elkaar staan in maatschappelijke discussies rondom ons voedsel. Maar als we een eerlijk en duurzaam voedselsysteem willen, is het belangrijk dat we elkaar begrijpen. Alleen samen kunnen we zorgen voor verandering. Daarom gaan we in het najaar van 2017 aan de slag om boeren en burgers dichterbij elkaar te brengen.

Lees verder...

Prijzenslag supers kent alleen maar verliezers

Prijzenslag supers kent alleen maar verliezers

06 oktober 2017

Supermarkt Jumbo kondigde afgelopen week aan om 100 producten structureel in prijs te verlagen. Er wordt gespeculeerd dat dit de eerste in een reeks van prijsverlagingen zal zijn. Het is te verwachten dat concurrenten zoals Albert Heijn snel zullen volgen. Een nieuwe supermarktoorlog lijkt op handen. Deze prijzenslag stimuleert intensieve landbouw en vormt zo een directe bedreiging voor verduurzaming.

Lees verder...

Geslaagde Landelijke bel-je-supermarkt-dag

Geslaagde Landelijke bel-je-supermarkt-dag

19 september 2017

Afgelopen zaterdag belden we massaal vanuit het hele land naar supermarkten. En met succes! Door de honderden deelnemers stonden de servicelijnen van supermarkten roodgloeiend en liepen de wachttijden flink op. Met de landelijke actie hopen we dat supermarkten eindelijk hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Samen hebben we onze eis in ieder geval nog eens heel duidelijk kunnen stellen: alleen nog maar duurzame melk in de schappen! De actie kreeg ook veel persaandacht. Op deze pagina vind je een samenvatting.

Lees verder...

Supermarkten in het nauw, maken rare sprongen

Supermarkten in het nauw, maken rare sprongen

18 september 2017

Zaterdag 16 september 2017 hebben mensen in het hele land supermarkten gevraagd om alleen nog duurzame melk in het schap te zetten. De landelijke koelpelorganisatie van supermarkten, CBL, zette ter verdediging een advertentie in de Volkskrant. Ze schuiven daarin hun verantwoordelijkheid alleen maar af. CBL ontkent dat supermarkten alleen voor de laagst mogelijke prijs in kopen en ze beweren bovendien dat ze geen invloed hebben op de melkprijs. Beide beweringen zijn onjuist.

Lees verder...

Servicelijnen supermarkten overbelast door belactie Milieudefensie

Servicelijnen supermarkten overbelast door belactie Milieudefensie

16 september 2017

Servicelijnen van de zes grote supermarkten waren vanmiddag overbelast door een actie van Milieudefensie. Vincent Bijlo en Floris Bosma, bezorgde burgers en boze boeren vroegen de supermarkten alleen nog duurzame melk in het schap te leggen. Gewone melk levert te veel milieuschade op. Twee supermartken gooiden hun servicelijnen dicht en de gemiddelde wachttijd tijdens de actie liep op tot tien minuten.

Lees verder...

Toekomstvisie van de landbouw

Toekomstvisie van de landbouw

13 september 2017

[Dit artikel verscheen eerder in De Pers] Evenwicht, lokale oplossingen en boeren volgens natuurlijke principes. Het klinkt bescheiden, maar agro-ecologie is ambitieus. Volgens voorstanders kan het de honger in de wereld beter bestrijden dan industriële landbouw.

Lees verder...

Kijktips: 6 documentaires voor de hedendaagse foodie

Kijktips: 6 documentaires voor de hedendaagse foodie

30 augustus 2017

Veel mensen houden van koken. Gelukkig weten steeds meer culinaire liefhebbers dat een smakelijke maaltijd begint bij mooie producten. Maar hoe herken je een goed product? Moet je daarvoor überhaupt wel in de supermarkt zijn? Zodra je begint met nadenken over het eten in je koelkast blijven er vragen opdoemen. Tijd voor antwoorden, keiharde dilemma’s en romantische voedselverhalen. Hilde Segond von Banchet van Youth Food Movement geeft deze kijktips:

Lees verder...

 Wat wij eten, heeft invloed op hun bestaan

Wat wij eten, heeft invloed op hun bestaan

09 augustus 2017

In tientallen jaren is vrijwel het hele oosten van Paraguay ontbost. De grond waar kleine boeren en indianen sinds mensenheugenis van leefden, staat nu vol soja. Een groot deel daarvan verdwijnt in de magen van ons vee.

Lees verder...

In gesprek met supermarkten

In gesprek met supermarkten

31 juli 2017

VLOGS - Bart van Opzeeland (Campagneleider Voedsel) en Jeroom Remmers (Inhoudelijk Medewerker) zitten deze zomer aan tafel met supermarkten. De gesprekken gaan over wat er mis is met de melk in hun schappen en hoe het anders kan: eerlijker en duurzamer. De inzet is dat supermarkten alleen nog duurzame melk gaan verkopen. Benieuwd hoe de gesprekken gaan? Kijk de vlogs!

Lees verder...

Goede tijden voor vegans

Goede tijden voor vegans

20 juli 2017

De overstap naar een plantaardig leven is in strijd met alles wat ze vroeger leerden, vertellen kookgek Lisette Kreischer en acteur Miro Kloosterman. Toch kunnen ze prima zonder vlees en zuivel.

Lees verder...

Duurzame melk: het verhaal tot nu toe

Duurzame melk: het verhaal tot nu toe

13 juli 2017

BLOG – Ik krijg vaak de vraag: ‘Hoe gaat het met de campagne voor duurzame melk?’ Sinds we de campagne zijn begonnen is er een hoop gebeurd. We hebben onderzoek gedaan, gesprekken met supermarkten gevoerd, bijeenkomsten georganiseerd en we zijn een petitie gestart. Hieronder een overzichtje; het verhaal tot nu toe.

Lees verder...