english

'We march on to Paris'

De People's Climate March van gisteren was een enorm succes. Nog nooit zijn er in Nederland zoveel mensen in beweging gekomen voor het klimaat. Volgens initiatiefnemer Urgenda deden 5.000 mensen in Amsterdam en nog eens 5.000 in het hele land mee aan de klimaatdemonstratie. Wereldwijd gingen in ruim 150 landen honderdduizenden mensen de straat op. Onder andere in Londen, Berlijn, Melbourne, New Delhi en New York.

Milieudefensie was er natuurlijk bij in Amsterdam. De oproep om te verzamelen bij Klimmuur Centraal,om de hoek van het centraal station, is niet ongehoord gebleven. De opkomst was ongekend hoog. Van GroenLinks tot Avaaz, van Fossielvrij tot Partij voor de Dieren, van Greenpeace tot 350.org. Ike Teuling, inhoudelijk medewerker energie bij Milieudefensie sprak de menigte toe: 'We hoopten op zo'n 500 mensen, maar dit zijn er wel 1000!.' De mars eindigde bij filmmuseum EYE waar het slotevenement plaatsvond. Met optredens van onder andere Freek de Jonge en Jan Rotmans, het Nederlands Blazers Ensemble en DJ Isis.

Net als honderdduizenden mensen wereldwijd hebben we laten zien dat we ons zorgen maken over klimaatverandering en dat we kiezen voor duurzame energie en een fossielvrije samenleving. In ruim 150 landen kwamen mensen samen! Hiermee geven we een duidelijk signaal aan de wereldleiders die komende week in New York samenkomen om op uitnodiging van VN secretaris-generaal Ban Ki Moon te praten over de aanpak van klimaatverandering.

Klimaattop Parijs

Wereldleiders onderhandelen in VN-verband al jarenlang ieder jaar meerdere malen over de aanpak van het wereldwijde klimaatprobleem. In december 2015 vindt in Parijs een bepalende wereldklimaattop plaats waar nieuwe afspraken moeten worden gemaakt tussen de landen. Milieudefensie is daar ook bij. Ike Teuling: “Samen met de andere groepen binnen onze internationale koepelorganisatie Friends of the Earth International ondersteunen we wereldwijde initiatieven van mensen die nú al laten zien dat een fossielvrije samenleving mogelijk is. We bouwen de komende maanden aan een beweging die het heft in eigen hand neemt en in Parijs zal laten zien dat de transitie naar een duurzame wereld al lang begonnen is. We roepen tijdens de mars in Amsterdam alle deelnemers op om zich bij onze beweging aan te sluiten en volgend jaar met ons mee te gaan naar de klimaattop.”

Lees ook NOS artikel: Massale actie voor het klimaat

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan

Wil je meer weten?

Loading...