english

Wij eisen vernietiging gasbesluit

Donderdag 13 en vrijdag 14 juli zijn belangrijke dagen voor de Groningers en voor het klimaat. Dan buigt de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, zich over onze bezwaren tegen het gasbesluit van demissionair minister Henk Kamp.

In september vorig jaar legde Kamp voor vijf jaar vast dat de NAM elk jaar minimaal 24 miljard kubieke meter gas mag winnen uit het Groningse gasveld. Onlangs stelde hij dit bij naar 21,6 miljard kubieke meter. Dat gaat op 1 oktober 2017 in. Maar het blijft een minimum. En er is geen plan om de gaskraan helemaal te sluiten om de toekomst van Groningen en het klimaat veilig te stellen.

Buitenspel

Als het gasbesluit niet wordt teruggedraaid blijven Groningers, de Groninger Bodem Beweging, lokale overheden en milieuorganisaties nog tot 2021 buiten spel staan. Wij willen dat dit gasbesluit wordt vernietigd. Er moet elk jaar opnieuw, op basis van gedegen onderzoek en overleg met àlle belanghebbenden worden bepaald hoe de gaskraan in Groningen verder dicht kan. Het kan niet dat er alleen wordt geluisterd naar het bedrijfsbelang van de NAM.

Onderzoek

In het onderzoek moet goed gekeken worden naar de mogelijkheden voor energiebesparing en het gebruik van duurzame energie. Kamp heeft tot nu toe nauwelijks iets gedaan om het gebruik van en de vraag naar gas in Nederland te verminderen. “Ondanks alle mooie woorden blijkt dat in de praktijk leveringszekerheid voorrang krijgt op de veiligheid van de Groningers en de aanpak van klimaatverandering", zegt Jorien de Lege. "Het is schokkend dat er zo weinig gedaan wordt aan de omschakeling van gas naar duurzame energiebronnen. Elke dag dat er niets gebeurt, laten we de Groningers in de steek."

Grote Verbouwing

Het is tijd voor een deltaplan voor de Grote Verbouwing van Nederland: samen gas terug. Vorige week oordeelde ook de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties na een klacht van de Groninger Bodem Beweging dat de Nederlandse regering maatregelen moet nemen om de veiligheid en de mentale gezondheid van haar inwoners moet waarborgen.

Meer informatie

De openbare zittingen van de Raad van State beginnen om 11:00 uur aan de Kneuterdijk 22 in Den Haag. De bestuursrechter zal zich ook buigen over het bezwaar van de NAM. Het aardgasbedrijf is het niet eens met het besluit van Kamp om de gaskraan per 1 oktober dit jaar een beetje dicht te draaien. 

Lees hier het beroepsschrift wat wij indienden. 

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan

Wil je meer weten?

Loading...