Waarom 2020 hét klimaatjaar wordt

Krijgen we de uitstoot van broeikasgassen echt omlaag? 2020 wordt het jaar van de waarheid. Het helpt als we de auto vaker laten staan en minder vlees eten. Maar we hebben de regering nodig om het tij echt te keren. En dat lukt alleen als we samen in actie komen.

Wil je gelijk al aan de slag? Doe dan mee met de Klimaatduik op 1 januari. Daarmee vragen we de regering om eerlijke oplossingen waar het klimaat en wij allemaal beter van worden. Durf jij het aan?

Nog 1 jaar

Vijf jaar na het klimaatakkoord van Parijs stevent de aarde af op 3 tot 5 graden opwarming. De afspraken zijn te slap om de klimaatcrisis te stoppen. En ze worden niet nagekomen. Overal ter wereld zijn de gevolgen te merken en eisen mensen van hun leiders meer maatregelen.

De Nederlandse regering vindt zichzelf de groenste ooit. In de praktijk komen ze niet veel verder dan onderling gekibbel over mini-maatregelen. Ze hebben nog één jaar, want er komen drie belangrijke momenten aan:

  • Landelijke verkiezingen in 2021: nog 366 dagen om hun verkiezingsbeloften waar te maken.
  • Vonnis van de rechter: Nederland moet meer doen aan klimaatverandering. Nederland moet voor 2021 minimaal 25% minder CO2 uitstoten. Nu zitten we op een magere 15%. Nog 1 jaar om die 25% te halen.
  • In 2020 begint de uitvoering van het klimaatakkoord. Die afspraken moeten vóór 2030 worden gehaald. 1 januari 2020 is daarmee het startpunt van een race tegen de klok.

Dus Rutte en zijn ministers mogen de champagne en oliebollen wegspoelen met een flinke pot koffie: er is genoeg werk te doen!

Dit moet er gebeuren

Laat grote vervuilers meer betalen
Grote bedrijven zijn rijk geworden door zo goedkoop mogelijk te produceren. 71% van de wereldwijde CO2-uitstoot sinds 1988 komt van slechts 100 bedrijven. En ze doen nog vrijwel niets om te stoppen. Dat kan zo niet langer. Want zonder de inzet van grote bedrijven kunnen we een klimaatramp niet voorkomen.

Beter openbaar vervoer
Door de stikstofcrisis gaat de maximumsnelheid in 2020 omlaag naar 100 kilometer per uur. Een kleine stap voor de stikstofuitstoot, maar een grote voor de CO2-uitstoot. Dat is goed nieuws! Betere alternatieven voor de auto zijn een logische volgende stap. Dit is wat de regering kan doen: inzetten op beter en betaalbaar openbaar vervoer, wandelen en fietsen aantrekkelijk maken. Zo kunnen we allemáál comfortabel reizen.

Minder vee, meer boeren
Durven we in 2020 echt te kiezen als het gaat om de veestapel en vlees eten gaat? De enorme uitstoot van de vee-industrie staat door de stikstofcrisis op de politieke agenda. Echt kiezen betekent wat ons betreft: kiezen voor minder vee en meer boeren. Het kan. Als boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en we de overstap maken naar kringlooplandbouw.

Meer natuur
In 2020 staat onze natuur ook op het spel. Want sommige partijen willen minder natuurgebieden om van de stikstofcrisis af te komen. Nog maar 13% van Nederland is natuur, en een groot deel daarvan is water. In de Europese Unie hebben we met elkaar afgesproken dat minimaal 17% van een land natuurgebied moet zijn. Er is dus niet minder, maar juist meer natuur nodig!

Blijf niet aan de kant staan

Het klimaat wacht niet. Maar over de hele wereld staan regeringen op de rem. Steeds meer mensen maken zich daar zorgen over. Alleen al in 2019 gingen miljoenen mensen de straat op om aandacht te vragen voor klimaatcrisis. De 16 jarige Greta Thunberg werd een enorme inspiratie voor de toekomst.

Ook het Nederlandse kabinet treuzelt. Daarom kwamen ook hier tienduizenden in actie. Jonge klimaatstakers en andere activisten zijn het getreuzel zat.

Het komt op ons aan om het kabinet tot actie te bewegen. Doe je mee? Op 1 januari is het jouw kans. Doe mee met de Klimaatduik. Dan roepen we het kabinet samen op om snel met eerlijke oplossingen. Oplossingen waar het klimaat beter van wordt en ons leven ook. Durf jij de sprong te wagen?

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...