english

Voor de eerste keer.. mee met de Klimaatmars!

Mensen die nog nooit hebben gedemonstreerd, maar dan nu toch de stoute schoenen aantrekken. Emke Ottenhof is er één van: zij loopt 10 maart mee met de Klimaatmars in Amsterdam. “Als zelfs scholieren al demonstreren voor een betere wereld, kan ik als moeder van een zoon en een dochter niet achterblijven.”

Emke OttenhoffNaam: Emke Ottenhoff
Leeftijd: 35 jaar
Baan: Medewerker klantenservice Gall & Gall

Dit is je eerste keer?

“Ja! Mijn omgeving reageerde wel verbaasd toen ik zei dat ik de straat op ga voor het klimaat. Ik ben eigenlijk helemaal geen activistisch type. Ik ben niet snel ergens fel voor of tegen, laat staan dat ik ga demonstreren. Bovendien verlopen demonstraties lang niet altijd vreedzaam. Dat ik nu meedoe is dankzij social media.”

Waarom de Klimaatmars?

“Ik zag een aankondiging op Facebook. Eerlijk gezegd dacht ik in eerste instantie ‘wat heeft dat nou voor zin’, maar op de één of andere manier was ik toch getriggerd. Dat komt ook door alle berichtgeving in de media over klimaatverandering, vooral ook over de klimaatmarsen van spijbelende scholieren in België. Die Belgische jongeren inspireren me! Dat het niet goed gaat met ons klimaat weet iedereen. Maar als zelfs scholieren al demonstreren voor een betere wereld, kan ik als moeder van een zoon en een dochter niet achterblijven. Ik gun mijn kinderen een mooie planeet om op te leven. Het voelt als het juiste moment om echt iets te doen. Om als bezorgde burger mijn stem te laten horen, net als al die duizenden andere mensen.”

“Het alternatief is je mond houden en daar bereik je sowieso niks mee”

Doe je er in je dagelijks leven iets mee?

“Ik ben echt een gemiddelde Nederlander: natuurlijk weet ik dat het slecht gaat met het klimaat, ik scheid mijn afval en kies voor groene stroom, maar ik pak ook gewoon de auto en laat ook wel eens onnodig lampen branden. Door deel te nemen aan de klimaatmars hoop ik zelf iets meer kennis te krijgen over wat ik daadwerkelijk zelf kan doen. Juist die bewustwording vind ik belangrijk. Mijn idee is dat ik samen met mijn kinderen vervolgens ga kijken wat wij in ons dagelijks leven en in ons huishouden kunnen veranderen om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld.”

Je neemt je kinderen ook mee?

“Op 10 maart stap ik samen met mijn zoon van zeven en dochter van tien op de trein naar Amsterdam. Ik hoop dat de demonstratie een gemoedelijke sfeer zal hebben – en dat er meer gezinnen met jonge kinderen meelopen. Het gaat uiteindelijk om de toekomstige generaties. Mijn zoon zal de treinreis het allerleukst van de dag vinden. Mijn dochter zal het veel bewuster meemaken. Ik verwacht veel vragen van haar over het klimaat en waar het misgaat.

Ik ben wel een beetje sceptisch, dat geef ik eerlijk toe. Wat gaan we nu heel concreet bereiken met een demonstratie? Uiteindelijk moeten de beslissingen in Den Haag genomen worden, en de vraag is of we de politiek daadwerkelijk kunnen beïnvloeden. Heeft een klimaatmars als resultaat dat er fundamenteel andere keuzes gemaakt worden? Ik weet het niet. Maar het alternatief is je mond houden en daar bereik je sowieso niks mee.”

Dit interview komt uit Down to Earth Magazine.  

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...