english

Succes: Gaswinning in Groningen onder druk en gasboring bij Schiermonnikoog van tafel

Een goede dag voor Groningen en het klimaat. Energiebedrijf Engie ziet af van gasboringen bij Schiermonnikoog en steeds meer Nederlanders willen dat de gaswinning omlaag gaat.

Vandaag maakte energiebedrijf Engie bekend af te zien van gasboringen ten Noorden van Schiermonnikoog. Een veelbetekenende stap, onder druk van de acties van onder andere Milieudefensie, de Waddenvereniging en de bewoners van Schiermonninkoog. Hopelijk trekken meer olie- en gasbedrijven nu de conclusie dat het winnen van olie en gas zeker onder kwetsbare natuurgebieden niet meer kan. Shell, het bedrijf achter gasbedrijf NAM, heeft dit nog niet begrepen en wil vanuit het Friese Ternaard nog meer aardgas onder de Waddenzee weghalen.

Samen Gas Terug

Steeds meer Nederlanders begrijpen wel dat er een eind moet komen aan de gaswinning. Van de mensen die het Groene Kieskompas tot nu toe invulden is 80% vóór het stoppen van de gaswinning in Groningen. 'Dit laat zien dat Groningers niet alleen staan. In heel Nederland zijn mensen solidair met de slachtoffers van de gaswinning.' zegt Jorien de Lege, campagneleider energie van Milieudefensie. Ruim de helft van de mensen is bovendien voor het verbieden van gas in nieuwbouwhuizen, een van de meest voor de hand liggende consequenties van het afbouwen van de gaswinning.

Oproep aan Tweede Kamer heeft effect

Vanmiddag deden René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, de Groninger Bodem Beweging, partijen uit het Gasberaad en Milieudefensie een oproep aan de lijstrekkers van alle politieke fracties in de Tweede Kamer. Voorafgaand aan het debat over de gaswinning vroegen ze om eensgezind te besluiten de problemen rond de gaswinning in Groningen op te lossen en om vaart te maken met de energietransitie in Nederland, zodat de gaskraan snel dicht kan. Een uur later bleek een ruime kamer meerderheid de eisen van de Groningers en Milieudefensie te steunen.

De kogel is dus eindelijk door de kerk: de gaswinning gaat de komende tijd naar beneden en de schadeafhandeling wordt verbeterd. Alleen moeten er nog wel wat cijfers aan gekoppeld worden, wil de Tweede Kamer hun steun hard maken. De gaswinning moet naar 12 miljard kuub in 2020 en naar nul in 2030. De gaskraan moet dicht, ook thuis! 

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan

Wil je meer weten?

Loading...