english

Rutte kan niet meer om Groningen heen

Rutte heeft Groningen lang laten wachten, maar nu is het zo ver. Vrijdagmiddag 16 juni bezoekt demissionair minister-president Rutte de provincie. Hij gaat in gesprek met gedupeerden, bestuurders en actiegroepen.

Groningers staan te popelen om Rutte te vertellen waar het écht over gaat. Over duizenden woningen met schade, waarvan lang niet alle schade gemeld. Inwoners in het aardbevingsgebied leven in constante onzekerheid over de veiligheid en de toekomst. “Groningers strijden al jaren om erkenning en oplossingen voor hun problemen. Het werd tijd dat de premier van Nederland eindelijk eens hoort met welke ellende mensen te maken hebben”, zegt Jorien de Lege, campagneleider Energie.

Komt Rutte met lege handen?

Het bezoek van de demissionair premier schept verwachtingen. Het zou mooi zijn als hij niet met lege handen komt, maar met een goed voorstel om de puinhoop in de provincie op te lossen. Freek de Jonge praat Rutte bij over de laatste stand van zijn petitie ‘Laat Groningen niet zakken’. Al meer dan 207.000 mensen uit het hele land hebben die oproep aan het nieuwe kabinet ondertekend. Alleen al door deze massale steun voor Groningen en door de verhalen van gedupeerden kan de minister-president nog maar met één conclusie terug naar Den Haag: De gaskraan moet dicht.

Het programma:

15:00 Mark Rutte bezoekt het kantoor van de Nationaal Coördinator Groningen in Appingedam.
Op het kantoor gaat hij in gesprek met bewonersbegeleiders.

16:30 Mark Rutte bezoekt Loppersum
In Loppersum gaat de minister-president met gedupeerden in gesprek. Ook bezoekt hij het tijdelijke gebouw van de basisscholen Prinses Beatrix en Roemte.

18:30 Mark Rutte bezoekt het Provinciehuis
Hier krijgt de premier de ruim 207.000 keer ondertekende petitie ‘Laat Groningen niet zakken’ aangeboden uit handen van cabaretier Freek de Jonge.

De minister-president sluit het bezoek in Groningen af met een besloten diner met een aantal gedupeerden, bestuurders en maatschappelijke organisaties. De Groninger Bodem Beweging heeft aangekondigd een lege stoel neer te zetten. Die stoel staat symbool voor de Groningers die er geen vertrouwen meer in hebben en eerst actie willen zien van de premier, én voor de jaren dat Rutte zelf schitterde door afwezigheid.

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan

Wil je meer weten?

Loading...