english

Ruim 32.000 mensen eisen betere bescherming van natuurbeschermers

De afgelopen maanden hebben ruim 32.000 mensen hun zorgen geuit over de situatie waarin natuurbeschermers wereldwijd verkeren. Elke week worden er gemiddeld bijna vier mensen vermoord omdat zij hun land, bos en water proberen te beschermen. Naast de 32.000, ondersteunen ook 26 natuur- en mensenrechtenorganisaties de oproep: stop het geweld tegen natuurbeschermers. In de vorm van een petitie werden vandaag deze zorgen geuit in Den Haag aan de Tweede Kamer.

De coalitie Bescherm de natuurbeschermer (onder leiding van natuurorganisaties IUCN NL en Milieudefensie) overhandigde de petitie aan de Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, samen met Nederlandse boswachters. Boswachters maken zich boos over het geweld tegen hun collega’s in het buitenland. Boswachter Roy Mes: “Het is te gek voor woorden dat mijn beroep je in landen als Congo of Colombia de kop kan kosten.”

De eis: bindend mensenrechtenverdrag

Om natuurbeschermers wereldwijd meer veiligheid te bieden pleit de petitie voor de komst van een internationaal bindend mensenrechtenverdrag voor bedrijven.

Femke Wijdekop, woordvoerder van Bescherm de natuurbeschermer: “Dat verdrag zorgt ervoor dat bedrijven ter verantwoording kunnen worden geroepen als zij misstanden veroorzaken. Hierdoor staan natuurbeschermers wereldwijd sterker.” Binnen de Verenigde Naties wordt al enkele jaren gepraat over de mogelijkheid van zo’n verdrag. “Tot nu toe werkt Nederland nog maar mondjesmaat mee. Met onze petitie willen we de overheid bewegen om een tandje bij te schakelen en zich hard te maken voor de bescherming van natuurbeschermers.” Van 23 tot en met 27 oktober vergaderen de VN-lidstaten in Genève over de voortgang van het verdrag.

Download de brief met de petitie-eis.

Politici in grote getale solidair

In totaal waren 8 Kamerleden aanwezig bij de actie. Onder andere Tjeerd de Groot (D66), Sadet Karabulut (SP), Bram van Ojik (GroenLinks) en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) beloofden hun steun voor de komst van het bindend verdrag.

Campagne #DrawTheLine tegen landroof en ontbossing voor palmolie

Vorige week lanceerde Milieudefensie de campagne tegen ontbossing en landroof voor palmolie. Natuurbeschermers en het regenwoud worden bedreigd in hun bestaan. Wil je hier wat tegen doen? Trek de grens en teken de petitie op www.trekdegrens.nl

Klimaatnacht 7 juni

Gelukkig willen steeds meer mensen klimaatverandering stoppen. Maar nog niet iedereen is wakker. Daar gaan we samen wat aan doen.

Loading...