english

Reactie op gasbesluit: gaswinning kan 9 miljard kuub verder omlaag

Wij juichen het toe dat ook in het tweede deel van 2015 de gaskraan weer een stukje verder dicht gaat, maar we betreuren het dat er nog steeds te veel gas gewonnen gaat worden in 2015, ten koste van veiligheid en duurzaamheid. Voor de leveringszekerheid is een gaswinning van 21 miljard kubieke meter per jaar voldoende.

Dit blijkt uit een rapport van Gasunie van begin dit jaar. Uit eerdere analyse van het Staatstoezicht op de Mijnen blijkt bovendien dat de veiligheid in het aardbevingsgebied pas is gewaarborgd bij een gaswinning die ten hoogste 12 miljard kubieke meter bedraagt. Het huidige gasbesluit moet dus onderdeel zijn van een route die de gaswinning zo snel mogelijk nog veel verder verlaagt.

Pakket maatregelen nodig om van gasverslaving af te komen

Wij zijn dan ook van mening dat de stap om de Groningse gaswinning in 2015 naar 30 miljard kuub te brengen onderdeel moet zijn van een ambitieuzer plan, met structurele maatregelen om volledig van onze gasverslaving af te komen.

Ike Teuling, campaigner energie bij Milieudefensie: "Om te garanderen dat Groningers veilig in hun huizen kunnen wonen - en om het klimaat te redden -  moet de gaskraan zo snel mogelijk helemaal dicht. Nu terug naar 30 is een begin, maar het kan veel en veel sneller. Zeker als er wordt ingezet op maatregelen om gasverbruik te verminderen zoals isolatie van woningen. En het is natuurlijk van gekke dat aan de ene kant van Groningen de kraan nu een stukje dichter gaat en de NAM aan de andere kant gewoon nieuwe putten blijft boren, zoals in Saaksum en Blijham. Ook die boringen moeten stoppen!"

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan
Loading...