english

Overwinning voor Indonesisch dorp

Een bijzonder succes voor onze campagne tegen ontbossing: Het dorp Pungkat lijkt gered van de ondergang. In september bezocht campagneleider Rolf Schipper dit dorp op Sumatra. Hij ontdekte dat de dorpsbewoners al jaren protesteren tegen de oprukkende palmolie-industrie. Maar met hulp van Milieudefensie kwam er plots een wending in het lot van Pungkat.

In Pungkat ontmoette Rolf in een plaatselijke winkel de eigenaresse Hernawati. Er was wanhoop in haar ogen te zien toen zij vertelde hoe het dorp lijdt onder de oprukkende palmolie-industrie. De oliepalmen zijn de grenzen van het dorp al gepasseerd. Het water is vervuild, vissen komen boven drijven en de houtvoorraad van de plaatselijke bootmakers raakt op. Maar nu kijkt Hernawati hoopvol de toekomst tegemoet. Ze kreeg de kans om voor haar dorp te pleiten op het allerhoogste niveau: In het presidentieel paleis van Indonesië sprak zij de stafchef van de president. Hij zegde toe haar zaak met voorrang te laten behandelen door de nieuwe taskforce voor landconflicten. De kans is zeer groot dat het palmoliebedrijf aan banden wordt gelegd en het land terug zal moeten geven aan het dorp.

Een prachtig succes! Helaas zijn er nog veel dorpen in gevaar. Daarom gaan wij door met ons werk, zowel hier als daar. In Nederland en Europa voeren we campagne om de invoer van palmolie te stoppen. In Indonesië en Afrika werken we met lokale en nationale groepen samen om de uitbreiding van palmolieplantages tegen te houden.

Pungkat, Riau
Pungkat, Riau

Bekijk hierboven de aangrijpende foto-reportage die Ed Wray voor Milieudefensie maakte in Pungkat

Meer weten?
Lees het NRC-artikel over Pungkat dat begin november in de NRC verschijnt
Onze petitie nog niet getekend? Dat kan hier!

Loading...