english

Overwinning voor Indonesisch dorp

Een bijzonder succes voor onze campagne tegen ontbossing: Het dorp Pungkat lijkt gered van de ondergang. In september bezocht campagneleider Rolf Schipper dit dorp op Sumatra. Hij ontdekte dat de dorpsbewoners al jaren protesteren tegen de oprukkende palmolie-industrie. Maar met hulp van Milieudefensie kwam er plots een wending in het lot van Pungkat.

Hernawati stond op voor haar dorp en won 

In Pungkat ontmoette Rolf in een plaatselijke winkel de eigenaresse Hernawati. Er was wanhoop in haar ogen te zien toen zij vertelde hoe het dorp lijdt onder de oprukkende palmolie-industrie. De oliepalmen zijn de grenzen van het dorp al gepasseerd. Het water is vervuild, vissen komen boven drijven en de houtvoorraad van de plaatselijke bootmakers raakt op. Maar nu kijkt Hernawati hoopvol de toekomst tegemoet. Ze kreeg de kans om voor haar dorp te pleiten op het allerhoogste niveau: In het presidentieel paleis van Indonesië sprak zij de stafchef van de president. Hij zegde toe haar zaak met voorrang te laten behandelen door de nieuwe taskforce voor landconflicten. De kans is zeer groot dat het palmoliebedrijf aan banden wordt gelegd en het land terug zal moeten geven aan het dorp.

Andere dorpen nog steeds in gevaar

Een prachtig succes! Helaas zijn er nog veel dorpen in gevaar. Daarom gaan wij door met ons werk, zowel hier als daar. In Nederland en Europa voeren we campagne om de invoer van palmolie te stoppen. In Indonesië en Afrika werken we met lokale en nationale groepen samen om de uitbreiding van palmolieplantages tegen te houden.

Pungkat, Riau
Bekijk hierboven de aangrijpende foto-reportage die Ed Wray voor Milieudefensie maakte in Pungkat

Help het regenwoud beschermen

Het succes van Hernawati en haar dorp is mooie overwinning. Maar we zijn er nog niet. Door de komst van de plantages worden mensen van hun land verdreven en dreigen dieren als de orang-oetan uit te sterven. Het regenwoud wordt nog steeds in rap tempo gekapt. Maar er is goed nieuws: jij kunt helpen het regenwoud beschermen. Doe je mee?
Lees meer over hoe jij het regenwoud kan helpen beschermen.  

Klimaatnacht 7 juni

Gelukkig willen steeds meer mensen klimaatverandering stoppen. Maar nog niet iedereen is wakker. Daar gaan we samen wat aan doen.

Loading...