Orang-oetans zoeken veilig heenkomen in Nederland

Den Haag, 27 november 2017 - Vier orang-oetans trokken vanochtend door het centrum van Den Haag met in hun kielzog een grote groep actievoerders van Milieudefensie. De mensapen vroegen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een nieuw onderkomen omdat ze uit hun bos in Indonesië zijn verdreven als gevolg van het Nederlandse en Europese biobrandstofbeleid.

Palmolieplantages

Met de actie en twee advertenties in het AD vraagt Milieudefensie aandacht voor het verdwijnen van het tropisch regenwoud door de aanleg van megaplantages voor palmolie. Niet alleen orang-oetans worden daardoor in hun bestaan bedreigd, ook worden veel mensen van hun land en inkomen beroofd.

Rolf Schipper campagneleider Bossen bij Milieudefensie: “Het is van de zotte om het regenwoud te slopen onder het mom van klimaatbeleid. Staatssecretaris Van Veldhoven kan de komende weken een streep zetten door het zinloos verbranden van voedsel in onze tank. Dit is haar kans om het regenwoud en de miljoenen mensen die daar direct van afhankelijk zijn te redden.”

De vraag naar palmolie is de afgelopen jaren sterk gestegen omdat het wordt gebruikt als biodiesel. De komende weken zijn bepalend voor het gebruik van biobrandstoffen voor transport in de komende 13 jaar in Nederland en de EU.

Biodiesel ten koste van klimaat en regenwoud

De bedoeling was dat het vervangen van diesel en benzine door biobrandstoffen beter zou zijn voor het klimaat. Maar doordat voor het telen van voedselgewassen kostbare landbouwgrond nodig is, worden voor biobrandstoffen grote stukken tropisch regenwoud vernietigd, vaak ook illegaal. Sinds 1990 is een kwart van het bosgebied van Indonesië gekapt. Nog steeds worden wereldwijd elke seconde 169 bomen uit het tropisch regenwoud gekapt. Vaak voor de teelt van palmolie en soja. Van alle palmolie die naar Europa komt, wordt inmiddels bijna de helft opgestookt in dieseltanks. Door al deze ontbossing, is de werkelijke CO2-uitstoot van biodiesel 80% hóger dan die van fossiele diesel. De uitstoot van palmoliediesel is zelfs drie keer zo hoog.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...