english

Op welke partij moet je stemmen als je tegen CETA bent?

Op welke partij kun je het beste stemmen als je geen foute handelsverdragen wilt? Wij zetten het voor je op een rijtje. De Piratenpartij, Groen Links, SP, SGP en PvdD spreken zich stevig uit tegen handelsverdragen en handelen hier ook naar. De onderstaande partijen lijken op papier vaak andere dingen te zeggen dan ze in werkelijkheid doen. En mocht je denken: "waar zijn de standpunten van de PVV?" Daar kunnen we kort over zijn. Op Geerts A4-tje hebben wij niets kunnen vinden over handelsverdragen, wel dat als iemand in een publieke functie zich uit wil spreken over CETA dat daar geen hoofddoekje bij gedragen mag worden. Overigens stemde de PVV twee weken geleden wel tegen CETA.

D66

We beginnen met D66, zij stemde twee weken geleden voor het CETA verdrag. Volgens het verkiezingsprogramma stemt D66 alleen voor handelsverdragen als ze: de rechtstaat niet aantasten en mensen er van profiteren. Als CETA iets doet, dan is het onze rechtsstaat aantasten door middel van het Investment Court System (ICS). Dit is een apart rechtssysteem waarmee buitenlandse investeerders onze overheid kunnen aanklagen als zij zich benadeeld voelen. Stel: onze overheid besluit eindelijk om de gaskraan dicht te draaien, omdat Groningers per slot van rekening ook gewoon mensen zijn. Mede gasboorder Exxon Mobil, en Canadese multinational, is het daar niet mee eens, want daardoor lopen zij extreem veel inkomsten mis. Dus besluiten zij een miljardenclaim bij de Nederlandse overheid neer te leggen. Deze claim wordt niet behandeld in de gewone rechtszaal en beoordeeld door gewone rechters. Nee, dat gebeurt in een apart hof, met advocaten die zich voor rechters uitgeven. Als Exxon Mobil wint, is het de belastingbetaler die betaalt. En dan komen we bij het tweede punt. Mensen zullen, doordat dit soort claimsystemen onderdeel zijn van handelsverdragen, vooral de nadelen gaan merken en dus niet profiteren, wat D66 wel als voorwaarde stelt.

VVD

De VVD wil op haar beurt gewoon dat bedrijven zo min mogelijk gehinderd worden door allerlei betuttelende regeltjes en voor de rest moet iedereen gewoon normaal doen. De partij heeft echter wel één maar: ze wil geen concessies doen aan onze normen en standaarden op het gebied van milieu of voedselveiligheid. En laat voedselveiligheid nou net iets zijn dat onder CETA in het gedrang komt. De voedselstandaarden in Canada zijn namelijk veel lager dan de onze. In Canada is een megastal met 20.000 koeien geen uitzondering. Rund -en varkensvlees mag afgespoeld worden met chloor en vee wordt ingespoten met hormonen die bij ons allang verboden zijn, omdat wij het te riskant vinden voor onze gezondheid.

 

ceta

CDA

Het volgende citaat komt van het CDA “Bij het afsluiten van handelsovereenkomsten en andere internationale afspraken moeten we niet alleen oog hebben voor de economische voordelen van deze akkoorden (groei, banen), maar ook voor duurzaamheid. Eerst een korte opmerking over de economische groei. Geen enkel onderzoeksbureau is met cijfers gekomen waaruit blijkt dat wij er banen bij krijgen. Het lijkt er eerder op dat er banen verloren gaan. Ten tweede, buiten multinationals gaat er bijna niemand op vooruit. Pas 7 jaar na ingang van het verdrag gaat de EU inwoner, in het gunstigste geval, iets aan zijn portemonnee merken. Die wordt vanaf dan wekelijks gespekt met wel 45 cent extra. Daar kan je nog niet eens een boodschappenkarretje mee losmaken, laat staan dat je er boodschappen van kunt doen. En dan wat betreft de duurzaamheid. CETA is alles behalve een duurzaam verdrag. Het opent onze grenzen voor nog meer fossiele brandstoffen als teerzand olie en schalie gas, terwijl we daar nou juist zo graag van af willen.

PVDA

PVDA is een twijfelgeval. Toen er twee weken geleden in het Europees parlement gestemd moest worden over handelsverdrag CETA, onthield de partij ze zich van stemmen. Als reden gaven ze dat CETA in deze vorm onacceptabel is. Maar waarom dan niet gewoon dat hele verdrag naar de prullenbak verwijzen? Waarschijnlijk omdat ze collega Lilliane Ploumen, die jarenlang aan dit verdrag heeft lopen sleutelen en trekken, niet en plein public af willen vallen.

Wij weten ook wel dat de keuze voor een politieke partij niet alleen afhankelijk is van het feit of ze voor of tegen CETA zijn. Maar zullen we partijen de komende 4 jaar iets vaker aan hun partijprogramma en daarbij horende beloftes houden? Want beloofd is beloofd en wat je belooft dat moet je doen.

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan
Loading...