english

Nieuwsagenda Milieudefensie week 7 en 8

Debatten in de Tweede Kamer, acties, lezingen, rechtszaken. Hier zie je wat er de komende twee weken op de nieuwsagenda van Milieudefensie staat. Samen met bewoners, ondernemers, studenten, boeren, ouders of grootouders werken we aan de verandering die nodig is om klimaatverandering te stoppen. Bij interesse in onderstaande onderwerpen kan contact opgenomen worden met de desbetreffende persvoorlichter van Milieudefensie via: persvoorlichting@milieudefensie.nl en 020-5507333

Campagne Bossen: Het grote palmoliedebat in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam

Op 16 februari van 19.30 tot 22.00 organiseert Vice Versa in samenwerking met Milieudefensie en IDH: Het grote Palmoliebat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Van diesel tot chocopasta, palmolie zit overal in, is dat een zegen of een vloek? Rolf Schipper, campagneleider Bossen zal direct in debat gaan met Bas Rüter, directeur duurzaamheid van de Rabobank en Daan Wensing, van het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Andere sprekers zijn: Suzanne Kröger, van GroenLinks, Frans Claassen van de Vereniging Margarine, Vetten en Oliën, prof. dr. Annelies Zoomers, professor International Development Studies bij Universiteit Utrecht en voorzitter van LANDac, dr. Birka Wicke, assistent professor bij Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in bio-energie. Meer informatie via: https://milieudefensie.nl/ontbossing/nieuws/het-grote-palmoliedebat en http://hetnieuwe.viceversaonline.nl/events/grote-palmolie-debat/ De presentatie van de avond is in handen van Frénk van der Linden.

Campagne Mobiliteit: Jongerendebat in Rotterdam

Woensdagavond 21 februari: Duurzaam verkeer in de stad, Jongerendebat Rotterdam

Exact één maand voor de Gemeenteraadsverkiezingen en middenin de verkiezingscampagne staan álle Rotterdamse politieke jongerenorganisaties op het podium! Zij gaan met elkaar in debat over duurzame mobiliteit in Rotterdam. Hoe moet de komende vier jaar de verkeersdrukte in de stad worden aangepakt? Onderwerpen zijn o.a. ruimte voor de fiets en de auto, openbaar vervoer, en deelvervoer. Het debat is georganiseerd door Jongeren Milieu Actief, de jongerenorganisatie van Milieudefensie. Het begint om 20.00 en duurt tot 22.00 uur. Adres: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam. Gratis aanmelden kan via mobiliteit@milieudefensie.nl.

Campagne Energie: Gaswinning Groningen en Energiezuinig bouwen

Op dinsdag 13 februari stemt de Tweede Kamer over de vele moties die vorige week zijn ingediend tijdens het debat over de gaswinning in Groningen, de schadeafhandeling, de versterking van huizen in het gaswinningsgebied en hoe dit allemaal moet worden betaald. Milieudefensie vindt dat iedereen die de afgelopen jaren schade opliep moet worden vergoed en dat de gaskraan nu echt zo snel mogelijk dicht gaat. Milieudefensie wacht met spanning af of de Kamer besluit dat Wiebes nu ook snel met een plan moet komen om Nederlandse huizen gasvrij te maken.

Woensdag 14 februari om 16:00 uur praat de Tweede Kamer over Bouwregelgeving en energiebesparing met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De Kamer bespreekt dan onder andere of woningbouwcorporaties meer kunnen doen om hun woningen te verduurzamen en van het gas af te krijgen. Milieudefensie pleit voor meer tempo en meer steun voor de corporaties. Want juist huurwoningen zijn efficiënt in grote aantallen te renoveren zodat de gaskraan verder dicht kan.

Woensdag 14 februari geven TNO en Gasunie GTS (10:00-11:00) Kamerleden een technische uitleg over de ruimte die er is om de afname van gas te verminderen. De Gasunie GTS is daar onvolledig over geweest en heeft volgens Milieudefensie wel wat uit te leggen, zeker na de onthullingen over de niet noodzakelijke levering van Gronings gas aan het buitenland. Milieudefensie gaat er van uit dat de Gasunie GTS de Kamer en de samenleving nu wel volledig en eerlijk informeert.

Op donderdagmiddag 15 februari vanaf 13:30, staat de gaswinning en de gevolgen daarvan weer op de Kameragenda. De Kamer spreekt dan onder andere over alternatieven voor het gas uit Groningen en het verminderen van de vraag. Milieudefensie is een tegen verdere investeringen in het gassysteem, zoals in LNG-terminals en stikstoffabricage en ziet veel mogelijkheden om de vraag naar gas te beperken. Ook de gaswinning onder de Waddenzee en ten Noorden van Schiermonnikoog staan op de agenda.

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...