english

Nederland obstakel voor wereldwijde klimaatdoelen

Olie- en gasbedrijven genieten via Nederland zoveel bescherming voor hun internationale investeringen dat het behalen van de wereldwijde klimaatdoelen in gevaar komt. Dat blijkt uit een rapport van Milieudefensie en Both ENDS.

Bekijk het rapport ‘Bescherming voor klimaatvervuilers’ en een uitgebreide lijst met energieclaim-data.

De 5 grootste fossiele bedrijven ter wereld - Shell, Exxon, BP, Total en Chevron - maken via 140 brievenbusfirma’s in Nederland gebruik van onze 90 investeringsverdragen met andere landen.

Die multinationals krijgen zo de mogelijkheid om overheden die afgesproken klimaatbeleid toepassen voor miljarden aan te klagen als hun investeringen gevaar lopen.

Nederland tweede op lijst fossiele claimzaken

Tot nu toe claimden fossiele multinationals via Nederland al een bedrag van 55 miljard dollar in 20 zaken. Daarmee is Nederland - na de VS - de dubieuze wereldkampioen fossiele claims.


Bovenstaande infographic heeft betrekking op alle claims via investeringsverdragen, dus niet alleen die van de fossiele industrie.

Het totale investeringsbedrag in fossiele-energieprojecten via Nederland is gigantisch: 780 miljard euro. Dat is bijna 20% van de totale Nederlandse investeringen in het buitenland.

Vervuilers gaan vrijuit

‘Een verbod op schaliegaswinning, het afschaffen van fossiele subsidies, het introduceren van klimaat- of milieuheffingen, het afwijzen van nieuwe infrastructuur voor verwerking of transport van olie. Op basis van eerdere claims zien we dat dit soort beleid via investeringsverdragen aangevochten kan worden’, stelt Freek Bersch, campagneleider Economie bij Milieudefensie.

‘De dreiging van claims alleen al maakt overheden angstig klimaatbeleid door te voeren. En de vervuilers gaan vrijuit. Sterker nog, die gaan rustig verder zonder zich iets aan te trekken van mensenrechten of het milieu.’

Claims tegen Nederland hangen in de lucht

Andersom loopt Nederland ook het risico van een fossiele claim door het klimaatbeleid. Zo kunnen RWE en Vattenfall dreigen met een claim bij de gesprekken over het sluiten van kolencentrales. Al is het maar om er een goede deal uit te slepen.

En zelfs als Nederland de Groningse gaskraan dichtdraait, bestaat de mogelijkheid dat Shell via een brievenbusfirma in het buitenland onze overheid voor miljarden aanklaagt.

Klimaatnacht 7 juni

Gelukkig willen steeds meer mensen klimaatverandering stoppen. Maar nog niet iedereen is wakker. Daar gaan we samen wat aan doen.

Loading...