Oct 12

Kom naar Indigenous Liberation Day

De Dam, Kop van Java en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

12 oktober 2022 16:00 - 23:00

Woensdag 12 oktober organiseert stichting Aralez Indigenous Liberation Day (Inheemse Bevrijdingsdag). Een belangrijk evenement om aandacht te schenken aan de voortdurende strijd van Inheemse mensen voor dekolonisatie, zelfbeschikking en herstel. Milieudefensie is erbij. Kom jij ook?

Op 12 oktober 1492 kwamen de schepen van Columbus aan wal in Noord-Amerika. Dit was het begin van Europees kolonialisme in dit deel van de wereld. De mensen die vóór de komst van Columbus al in deze gebieden leefden, werden door de kolonisten onderdrukt, verjaagd van hun land of vermoord.

Dit klinkt als een scène uit een geschiedenisboek. Maar ook vandaag nog worden de rechten van Inheemse mensen grof geschonden. Zij worden nog steeds verjaagd van hun grond, zodat grote bedrijven en overheden winst kunnen maken. Deze (vaak internationale) bedrijven vervuilen rivieren, kappen bomen en vernietigen zo lokale ecosystemen. Dit alles veroorzaakt enorm veel leed en klimaatschade.

Indigenous Liberation Day

Het is belangrijk dat we luisteren naar Inheemse stemmen. Zij hebben de kennis om belangrijke natuur te beschermen en onze relatie met de aarde te herstellen. Sinds enkele jaren organiseert stichting Aralez op 12 oktober Indigenous Liberation Day. Om stil te staan bij de voortdurende strijd van Inheemse mensen voor dekolonisatie, zelfbeschikking en herstel 

Programma in het kort

  • Solidariteitsmars vanaf de Dam in Amsterdam
  • Mapu ceremonie en 1492 tribunaal op de Kop van Java
  • Vegetarisch diner (apart te reserveren voor €15,50)
  • Presentatie, workshops, panelgesprekken en culturele optredens in Pakhuis De Zwijger

> Meer informatie over de sprekers en het programma vind je hier.

Loop je mee met Milieudefensie in de solidariteitsmars?

Wij verzamelen om 16:00 uur op de Dam in Amsterdam. Je herkent ons aan de grijze Milieudefensiejassen.

Wil je mee-eten (voor €15,50) en het (gratis) programma in Pakhuis de Zwijger bijwonen, dan is het belangrijk om vooraf te reserveren.

Dit evenement wordt georganiseerd door stichting Aralaz en is mede mogelijk gemaakt door Pakhuis de Zwijger en Milieudefensie.

Foto bovenaan: Inheemse mensen staan samen in strijdbare houding op een podium tijdens Indigenous Liberation Day. Beeld door Oscar Brak voor stichting Aralez.

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

12

12 oktober 2022 16:00 - 23:00

Tijd : 16:00 - 23:00

De Dam, Kop van Java en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

Loading...