Klimaatcrisis: niet grote vervuilers maar gezinnen gaan betalen

We zijn er ziek van. Anderhalf jaar hebben we onderhandeld over eerlijke klimaatoplossingen. En er is vooruitgang. Toch kiest het kabinet voor de grote vervuilers. Bijna de helft van de kosten van de verduurzaming van de industrie komt terecht bij gewone Nederlanders, kregen wij te horen van minister Wiebes.

Eerlijke verdeling is breekpunt

Hij had het nog zo beloofd, afgelopen december. Minister Wiebes verzekerde de Tweede Kamer dat kleine bedrijven en huishoudens niet zullen opdraaien voor de verduurzaming van de grote industrie. Nu blijkt dat grote vervuilers jaarlijks toch een subsidie van 450 miljoen krijgen.

Voor Milieudefensie is een eerlijke verdeling van lusten en lasten een breekpunt in de onderhandelingen.

Gezinnen betalen voor Shell en Tata Steel
Kleine ondernemers en gezinnen betalen met dit Klimaatakkoord de subsidies van grote vervuilers als Shell en Tata Steel. Dat is niet eerlijk. De vervuiler moet juist betalen. Maar de industrie blijft allerlei voordelen krijgen. Rutte komt zijn belofte van een ‘verstandige’ CO2-heffing dus niet na.

Nederland heeft de kennis, de techniek en het geld om te kiezen voor goed klimaatbeleid. Maar het geld gaat naar de verkeerde projecten en de verkeerde partijen.

Gezinnen en kleine ondernemers betalen 450 miljoen euro mee.

Beste oplossing valt af
Een eerlijke prijs voor CO2-uitstoot is een van de belangrijkste oplossingen. Maar daar kiest het kabinet niet voor. Teleurstellend. Wij verliezen het vertrouwen dat deze plannen tot eerlijk en effectief klimaatbeleid leiden.

Kabinet zakt ook na herkansing

Minimaal 49% minder CO2-uitstoot
Eind vorig jaar was het Klimaatakkoord nog niet eerlijk en groen genoeg. Daarom besloten we toen uit de onderhandelingen te stappen. Afgelopen maart werden de plannen doorgerekend. Ook daaruit bleek: het kabinet zal de minimale CO2-reductie van ten minste 49% in 2030 waarschijnlijk niet halen.

Eerlijke CO2-heffing
Hierop kondigde Rutte een ‘verstandige CO2-heffing’ aan. Milieudefensie gaf hem een herkansing. Maar nu lijkt die CO2-heffing een wassen neus te worden: grote vervuilers worden ontzien. En kleine ondernemers en gezinnen draaien op voor de kosten.

Wij gaan door

De meerderheid van de Nederlanders wil dat de regering de klimaatcrisis aanpakt. Afgelopen maart gingen 40.000 mensen hiervoor de straat op tijdens de Klimaatmars. Duizenden scholieren en studenten staken voor het klimaat.

Het kabinet probeert met deze halfzachte plannen de roep van een groeiende en steeds bredere beweging te negeren. Dat zal niet lukken, want wij gaan door. Doe je mee? Kijk hier voor onze gratis trainingen en workshops. Iedereen is welkom!

DOE MEE

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...