english

Is het echt? Reden voor hoop in de vervuilde Nigerdelta?

Er lijkt daadwerkelijk iets te gebeuren. Het lijkt erop dat Shell en de Nigeriaanse overheid eindelijk iets gaan doen met de aanbevelingen van het milieubureau van de VN, meer dan drie jaar nadat de VN deze presenteerde samen met een schokkend rapport over de vervuiling in de Nigerdelta. Maar het proces is niet transparant en het wordt gedomineerd door de oliebedrijven.

We zijn blij dat er eindelijk iets gebeurt, maar het proces moet beter. Het is verkeerd dat bepaalde lokale gemeenschappen of hulporganisaties die al jaren in het gebied werken, niet mee mogen praten, en dat afspraken niet openbaar zijn. Bovendien eisen we een harde deadline: de vervuiling duurt al meer dan vijftig jaar, het VN-rapport is volgend jaar al vier jaar oud. Rechtszaken om het bedrijf te dwingen de wet te volgen worden eindeloos door Shell gerekt. Waarom was de ramp met de Deepwater Horizon internationaal nieuws en werd BP meteen gemaand tot actie, terwijl Shell in Nigeria – waar de ramp dubbel zo groot is, langer duurt en duizenden mensenlevens kost – maar mag blijven vervuilen?

Samen met Amnesty, Greenpeace Africa en andere ngo's hebben we een verklaring opgesteld gericht aan de Nigeriaanse overheid en de oliebedrijven.

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan
Loading...