english

Groningers betalen de rekening

Campagneleider Jorien de Lege geeft een update over de gaswinning en onze campagne. Hoe staat het met de afspraken vanuit de regering? Wat is er nodig voor de omschakeling van gas naar duurzame energie?

Zelf gebruiken ze maar 2 procent van het gas dat onder hun voeten wordt gewonnen. Maar de schadelijke gevolgen van de gaswinning komen voor de volle 100 procent voor rekening van de Groningers. Aardbevingen. Instortende huizen. Voortdurende onveiligheid. De gevolgen van de gaswinning zijn letterlijk schokkend. Gronings gas verwarmt bovendien niet alleen de 7 miljoen huizen in ons land, het verwarmt ook het klimaat. De gaskraan moet dus dicht, ook thuis. En wel zo snel mogelijk.

Minder open is nu eenmaal niet hetzelfde als dicht

Ik krijg regelmatig de vraag: “Maar de gaskraan gaat toch steeds verder dicht, het gaat toch heel goed?”. Het klopt inderdaad dat er minder gas wordt gewonnen dan een paar jaar geleden. Minister Kamp besloot in maart dit jaar om de gaskraan met nog eens tien procent dicht te draaien. Een stapje in de goede richting, maar niet voldoende. Vorige week nog werd Slochteren opgeschrikt door de zwaarste aardbeving sinds 2015, ondanks de fors lagere gaswinning in het gebied. Minder open is nu eenmaal niet hetzelfde als dicht. Er moet duidelijkheid komen, voor Groningers maar ook voor de rest van Nederland. Overschakelen op duurzame energie is een enorme klus. Met goede isolatie, zon en windenergie kunnen we er warmpjes bijzitten, maar we moeten wel nu beginnen.

Om te kunnen starten is wetgeving nodig om gemeenten voortvarend aan de slag te laten gaan. Zo is er nog steeds een verplichting om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op gas. Een zinloze investering, die bewoners over een aantal jaar op kosten jaagt als alsnog over moeten schakelen naar duurzaam. Milieudefensie pleit samen met een groot aantal andere organisaties voor een aansluitverbod.

We kunnen Groningers niet langer in de kou laten staan

Vlak voor de verkiezingen waren de heren en dames politici eensgezind dat de gaskraan dicht moet. Wij gaan ervoor zorgen dat ze hun belofte niet vergeten! Om te beginnen door op 29 juni op kleurrijke wijze te laten zien dat Nederland klaar staat om zijn steekje bij te dragen. Samen met de Groningse kunstenares Agnes Bakker zijn we een solidariteitsactie begonnen: ‘Gas, we breien er een einde aan’. In heel Nederland worden lapjes gebreid voor de grootste warme deken van Nederland.

Die deken presenteren we aan de politiek in Den Haag om de boodschap door te geven dat we Groningers niet langer in de kou kunnen laten staan. En dat we onze warmte uit iets anders kunnen halen dan gas. De actie is pas compleet als er zo veel mogelijk mensen bij aanwezig zijn. Breifanaat of heb je juist niets met dat wollige gedoe? Wees welkom! We kunnen iedereen gebruiken om onze boodschap kracht bij te zetten in Den Haag op 29 juni.

Agenda
Wat: Presentatie van de grootste gebreide deken met de boodschap: Gas Terug
Waar: Hofplaats, Den Haag
Wanneer: 29 juni vanaf 13.00 uur

Ik zie er naar uit je daar te ontmoeten.

Warme groeten,

Jorien

Loading...