english

Fietsland Nederland geeft fietser weinig ruimte

In de Nederlandse steden delven fietsers en voetgangers het onderspit als het gaat om de hoeveelheid ruimte die hen wordt toebedeeld. Dit blijkt uit onderzoek van Milieudefensie. Als we onze steden leefbaar willen houden moeten we die ruimte een stuk eerlijker gaan verdelen.

"Onze steden slibben steeds verder dicht en nu blijkt dat het meest vervuilende vervoermiddel daar de meeste ruimte bij inneemt. Het is tijd om de ruimte in de stad terug te geven aan de mensen die er wonen in plaats van aan de auto's die er rijden. Zo kunnen we de stad ook in de toekomst leefbaar en gezond houden", zegt campagneleider mobiliteit, Anne Knol.

Nederland fietsland?

Nederland staat natuurlijk bekend om haar fietsvriendelijkheid, maar uit het het onderzoek blijkt dat maar 12% van de ruimte in de grootste twintig gemeenten voor de fiets wordt gereserveerd. Ook voetgangers komen er niet al te best van af, met maar 33% van de ruimte die hen toekomt. "Er is nog veel te weinig comfortabele en veilige ruimte voor wandelaars en fietsers in de steden", zegt Anne Knol. "Gemeenten moeten meer ruimte voor duurzaam verkeer reserveren, alleen dan blijven steden leefbaar, wordt de luchtkwaliteit beter en kunnen we de klimaatdoelen halen."

Check jouw wijk

Vanaf vandaag kan iedereen op www.mijnruimte.nu zien hoe hun wijk scoort. Vul je postcode in en je ziet de ruimteverdeling in je wijk. Daarnaast zie je hoeveel extra parken er - hypothetisch- bij zouden passen als er meer gefietst en gewandeld zou worden. Anne Knol: "In Amsterdam neemt de auto 48% van alle ruimte in. Maar als we allemaal duurzaam op weg zouden gaan zou er een hoeveelheid groen ter grootte van 78 Sarphatiparken extra in de stad bij kunnen. Bomen zijn toch veel leuker en gezonder dan een rij auto's voor je deur?”

Download het onderzoeksrapport

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan
Loading...