english

Enorm breiwerk voor kleinste huisje Groningen

We zijn super trots. Het kleinste huisje van Groningen heeft een enorme warme deken gekregen. Honderden mensen uit het hele land hebben de afgelopen maanden meegebreid aan de kleurrijke deken. Elk lapje, hoe klein of groot, werd met liefde gemaakt door mensen die Groningers een hart onder de riem steken. Alle lapjes werden door vrijwilligers en kunstenares Agnes Bakker aan elkaar gemaakt tot een enorme deken voor het huisje van ‘Thais Joaptje’ in Rottum.

Helemaal af

Met het hijsen van een gebreide vlag is het huisje op 4 maart 2017 officieel af. Dat gebeurde door gedeputeerde Eelco Eikenaar, gedupeerde Annemarie Heite, kunstenares Agnes Bakker, initiatiefnemer Brenda Harsveld en Jorien de Lege van Milieudefensie.

Breien met een boodschap

Met het ingepakte huisje laten we zien dat we onze huizen beter moeten isoleren, zodat we geen gas meer nodig hebben. Dat is beter voor het klimaat en beter voor Groningers. Want de gaswinning zorgt voor aardbevingen en haalt levens van vele inwoners overhoop. Groningers in het aardbevingsgebied voelen zich in de steek gelaten door de overheid en niet gesteund in hun strijd.

Heel Nederland breit

Het is fantastisch om te zien dat mensen vanuit alle hoeken van het land laten zien dat het lot van de Groningers hen aan het hart gaat. De deken bestaat uit 100 vierkante meter aan breiwerk gemaakt door scholieren, ouderen, studenten, mannen en vrouwen uit onder andere Friesland, Brabant, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Limburg en Groningen. Zelfs cabaretier Freek de Jonge deed mee aan deze creatieve vorm van actievoeren en breide mee voor de mensen in het aardbevingsgebied.

Op reis

Het ingepakte huisje in Rottum is te zien zolang het weer het toelaat. Een iets kleinere ingebreide replica van het huisje is op vanaf 1 april te zien op de expositie Art Schok in museum Het Hoogeland in Warffum. Daarna gaat het huisje op reis door het hele land. Zo kan iedereen het kleurrijke breiwerk bewonderen.

 

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan

Wil je meer weten?

Loading...