english

Een gezonde wind waait door Europa

Overal in Europa wordt het recht op gezonde lucht met succes verdedigd. Vandaag besloot de hoogste rechter van Duitsland dat Duitse steden vervuilende diesels mogen verbieden. Inspirerend voor onze eigen zaak!

Aandacht voor gezonde lucht in EenVandaag:

En er zijn meer interessante rechtszaken voor gezonde lucht in Europa. Het Europees Hof veroordeelde vorige week al Polen. Er hangt de Poolse regering een fikse boete boven het hoofd als de luchtkwaliteit niet snel verbeterd. Ook het Verenigd Koninkrijk was opnieuw aan de beurt. Daar stelde een rechter onlangs dat de regering veel meer moet doen om luchtvervuiling aan te pakken. Dat was al de derde keer dat de rechtbank de Britse overheid op de vingers tikte; een groot succes voor ClientEarth die de rechtszaak aanspande.

Overal in Europa slepen burgers en maatschappelijke organisaties hun overheden voor de rechter. In België is een zaak gestart, in Duitsland zijn al meerdere rechtszaken geweest en ook in Praag oordeelde de rechter recentelijk dat de luchtkwaliteitsplannen van de regering onder de maat zijn.

Het is overduidelijk genoeg geweest met de slechte luchtkwaliteit. We pikken het niet meer om ziek te worden van ongezonde lucht. Onze overheden doen gewoon lang niet genoeg. De route naar de rechter ligt dan voor de hand. En die blijkt dus vaak succesvol!

In Nederland loopt natuurlijk onze eigen rechtszaak voor gezonde lucht. We wonnen een kort geding, maar verloren later de zogenaamde bodemprocedure. Op dit moment bereiden we het hoger beroep voor. De Europese zaken zijn daarbij een steun in de rug. Overal oordelen rechters dat landen zich aan de Europese wet moeten houden. Ik zou niet weten waarom Nederland daarop een uitzondering zou zijn. Wij gaan dus weer hard aan de slag om ook in Nederland ons recht op gezonde lucht op te eisen.

Ons hoger beroep wordt bekostigd door crowdfunding. Giften zijn nog steeds van harte welkom; juridische procedures zijn hard nodig, maar helaas ook erg duur. Alvast bedankt!

 

Lees verder:

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...