english

Doorbraak rechtszaak: Shell betaalt schadevergoeding voor olieramp

De inwoners van het Nigeriaanse Bodo krijgen, na zes jaar juridische strijd voor de Britse rechtbank, een schadevergoeding van 70 miljoen euro van Shell. Een doorbraak en een grote overwinning, want het is de eerste rechtszaak die ertoe leidt dat Shell betaalt voor de olievervuiling die het heeft veroorzaakt.

En dit is het topje van de ijsberg, want er lopen nog veel meer vergelijkbare zaken tegen Shell, waaronder de zaak die wij hebben aangespannen voor de dorpen Goi, Ikot Ada Udo en Oruma. Hiervan dient de eerste zitting van het hoger beroep op 12 maart.

Een belangrijk strijdpunt in deze zitting zal de vraag zijn of Shell verplicht kan worden inzage te geven in documenten die hun nalatigheid aantonen. De Britse rechter bepaalde eerder dat in Engeland Shell die verplichting inderdaad heeft. Een uitspraak die hopelijk helpt om ook de Nederlandse rechter te overtuigen.

De 15.000 inwoners van Bodo die gezamenlijk de rechtszaak tegen Shell hebben aangespannen krijgen 2800 euro per persoon. Daarnaast is er 25 miljoen euro beschikbaar voor de gemeenschap. Waarschijnlijk is de schade veel groter, maar de eisers hebben er al zes jaar juridische strijd opzitten en zullen dat niet nog jarenlang willen voortzetten.

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan
Loading...