english

Duidelijke boodschap voor Energietop

Op maandag 11 april stond Milieudefensie samen met een groep Groningers de Europese energieministers op te wachten in Amsterdam. Ze kwamen daar bij elkaar voor de informele Europese Energietop. In scheetkussenpakken hadden we een duidelijke boodschap voor ze: Gas stinkt! & Stop gasbevingen!

Het is helaas hard nodig dat we de ministers moeten vertellen dat in de transitie naar een fossielvrij Europa geen plaats is voor gas, dinsdag wordt namelijk het programma van de delegaties geheel ingevuld door het fossiele energiebedrijf Shell. Dit is erg tegenstrijdig en past niet bij de klimaatafspraken die gemaakt zijn. Wij roepen de delegaties uit de verschillende Europese landen op om niet deel te nemen de tour die door Shell georganiseerd is, en in plaats daarvan een bezoek te brengen aan het aardbevingsgebied in Groningen.

Ike Teuling, campagneleider Energie: “Je zou denken dat de Europese energieministers na de klimaatafspraken van Parijs keihard werken aan plannen voor een versnelde omschakeling naar zon en wind. Maar voorlopig maken ze zich vooral druk over de 'diversificatie van aanvoerroutes' voor gas. Er worden miljarden gestoken in méér gaspijpleidingen en meer LNG-terminals. Dat is zorgwekkend, want in Parijs is afgesproken om juist zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af te komen. Onze uitstoot moet omlaag naar nul. Dat lukt niet door de ene fossiele brandstof te vervangen door de andere.”

De Nederlandse overheid biedt in haar rol als voorzitter van de EU de delegaties een uitgebreid tweedaags programma aan en laat dit programma organiseren door de Nederlandse fossiele energie. Het diner na afloop van de eerste dag wordt verzorgd door Gasunie, op dinsdag fêteert energiereus Shell de delegaties met een rondvaart, lunch, museumbezoek en borrel. Shell's programma staat uitgebreid omschreven in de officiële uitnodiging voor de energietop die de Nederlandse overheid rondstuurde.

Sigarettenboer Shell

Ike Teuling: “Het is van de gekke dat Nederland zich als voorzitter van de Europese Unie bij deze top laat gijzelen door Shell. Het is achter de schermen blijkbaar niet Rutte die de agenda bepaalt, maar Shell. En dat bedrijf heeft maar één doel: de komende decennia zoveel mogelijk olie en gas uit de grond halen in Groningen, Nigeria en Rusland. Alsof je een antirookcongres organiseert samen met een aantal sigarettenfabrikanten.”

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan
Loading...