english

CETA is TTIP via de achterdeur

De kogel is door de kerk. De tekst van het omstreden handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) is klaar en zet de deur open voor claims tegen onze wetten van Canadese én de meeste Amerikaanse bedrijven, via de toevoeging van een ISDS-hof (het Investment Court System). De voorstanders laten weten haast te maken. Mogelijk treedt CETA al in werking, nog vóórdat parlementen erover gestemd hebben.

ISDS nog net zo gevaarlijk

De nu voltooide CETA-tekst bevat een nieuw hoofdstuk over investeringsbescherming (ISDS). Eurocommissaris Malmström zegt daarover "ISDS in de traditionele zin is dood". Maar de hervormingen zijn minimaal. CETA stelt onze samenleving nog steeds bloot aan miljoenen- of zelfs miljardenclaims voor democratische beslissingen die buitenlandse investeerders slecht uitkomen. Ook de vereniging van Europese rechters hebben grote bezwaren tegen het hervormde ISDS-systeem.

ExxonMobil, Monsanto, McDonalds kunnen ons straks aanklagen

Ook in de definitieve tekst blijft de achterdeur openstaan voor de 80 procent in de EU investerende Amerikaanse bedrijven met een dochteronderneming in Canada. CETA geeft vele Amerikaanse multinationals de mogelijkheid om onze democratische beslissingen aan te klagen: Coca Cola, Cargill, Ford, Citi, Boeing, GM, ConocoPhilips, Koch Industries, Lockheed Martin, McDonalds, Monsanto, ExxonMobil en vele anderen. Meer info in Trading Away Democracy (pdf).

In werking vóór democratische stemming?

Voorstanders van CETA, waaronder de Europese fracties van D66 en CDA, willen nu haast maken met de ratificatie. Maar tegelijkertijd wordt er gesproken over 'voorlopige toepassing' van CETA, nog vóórdat de nationale parlementen erover gestemd hebben. En zelfs als de parlementen het verdrag vervolgens afwijzen, kunnen multinationals ons nog meerdere jaren aanklagen. We gaan ervanuit dat Ploumen en de Tweede Kamer er alles aan doen om dit te voorkomen, maar we zijn er niet gerust op. Het kan dus zomaar gebeuren dat we een ISDS-contract met Amerikaanse multinationals worden ingerommeld.

Reactie van de TTIP-alarm-coalitie

“Europa heeft het helemaal niet nodig om buitenlandse investeerders meer rechten te geven dan de eigen burgers. Deze deal is schadelijk voor onze democratie, ons milieu, onze dieren en ons voedsel. Het arbitrageysteem, waar Eurocommissaris Malmström zo enthousiast over is, is in onze ogen nog steeds hartstikke giftig,” zegt Jurjen van den Bergh, namens de TTIP-alarm-coalitie, een samenwerkingsverband van onder anderen Greenpeace, Milieudefensie, foodwatch, TNI en SOMO.

Stop CETA, stop ISDS, stop TTIP!

Wil je helpen om deze ondemocratische praktijken tegen te houden? Deel dit nieuws, zodat meer mensen weten over CETA en de bedreigingen voor mens en milieu. En meld je aan voor onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van onze acties.

Kom ook naar de Klimaatmars

Op 10 maart gaan wij massaal de straat op voor het klimaat. Wij willen een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Het moet en het kán anders!

Blijf niet aan de kant staan
Loading...