english

10 tips om anderen te helpen in tijden van Corona

Heb jij in deze tijden vaak een onvoldaan gevoel aan het einde van de dag ? Alsof je niets hebt gedaan terwijl je toch de hele dag bezig bent geweest? Lees dan deze 10 tips om de wereld een stukje mooier te maken voor ons allemaal.

1. Stuur een kaartje

Wist je dat je om een kaartje te sturen niet eens de deur uit hoeft? Veel online platforms versturen, tegen betaling, de leukste kaarten die je zelf heel makkelijk kan maken. Een bijzonder platform is Omapost. Hier kan je een oudere 'adopteren' of jezelf of mensen opgeven die weinig aanspraak hebben. Die worden heel blij van een kaartje! 

kaart.jpeg

2. Steun lokale ondernemers of zzp'ers

Misschien is je favoriete restaurant of koffietentje dicht. Veel horecazaken bezorgen nu echter ook thuis. Zodat ze toch nog wat inkomsten hebben. Vraag naar de mogelijkheden om een strippenkaart of tegoedbon te kopen. Die gebruik je later, maar de ondernemer heeft wel alvast een inkomen.

Liggen er nog wat klusjes in huis te wachten om opgepakt te worden? Denk er dan ook aan om een zzp'er in te huren om dit voor je te doen.

3. Doe je boodschappen bij de kleine supermarkt om de hoek

We hebben allemaal de foto's gezien van lege schappen en lange rijen bij de kassa. De kleine buurtsupers hebben vaak nog wel alles op voorraad. Zij hebben meer moeite met overleven dan de grote ketens. Doe daarom je boodschappen eens om de hoek, bij de Turkse, Marokkaanse, Chinese of Poolse supermarkt. Of haal direct af bij een boer. 

4. Hang een poster voor je raam

Hoe weet je in je buurt wie er hulp nodig heeft of wie juist hulp kan bieden? Hang een poster voor je raam met de tekst: ‘Ik kan helpen’ of ‘Ik kan wel hulp gebruiken’. Voorbeelden vind je via Samen sterk tegen Corona.

Of doe een  briefje in de brievenbus van je buren als je denkt dat ze wel hulp kunnen gebruiken.

corona poster.jpg

5. Bied aan extra boodschappen te doen

Werkt iemand uit je straat in de zorg? Staat deze persoon telkens weer voor lege schappen in de supermarkt na zijn dienst? Bied aan extra boodschappen te doen! Maar niet alleen voor mensen uit de zorg is boodschappen doen lastig. Denk ook aan alleenstaande ouders die vanuit huis moeten werken, mensen die ziek zijn, of ouderen die veel meer risico lopen om ziek te worden door boodschappen te doen.

6. Maak een buurtapp of facebookgroep aan

Heeft jouw buurt nog geen buurtapp? Dan is dit het moment om daar mee te beginnen.
Via de app kunnen mensen met elkaar praten over wat hen bezighoudt. Of aangeven dat ze hulp nodig hebben of juist hulp willen bieden. Maak eerst een groepje aan met de mensen die je al kent uit de buurt.  Vraag hen weer om ook mensen toe te voegen. Zo heb je snel een grote groep mensen om je heen die je te hulp kan schieten in deze bizarre tijden.

Kijk ook eens op Nextdoor, hier wordt ook hulp gevraagd en aangeboden en zie je wat er in je wijk leeft.

Gebruik je Twitter? Zoek dan op #coronahulp + plaatsnaam waar je woont om te kijken of je iemand in de buurt kan helpen, of als je zelf een hulpvraag hebt.

7. Ga ruilen

Omdat heel veel mensen nu thuis zitten, slaat de verveling snel toe. Heb je al je boeken uitgelezen? Zijn je kinderen hun speelgoed beu? Ga spullen ruilen of weggeven in de buurtapp. Vermijd hierbij contact. Hang je spullen bijvoorbeeld in een zak aan de deur, zodat mensen ze veilig, zonder fysiek contact op kunnen halen.

8. Verras je buren met een stekje

Wist je dat een Vlinderstruik heel makkelijk te stekken is? Gewoon een kwestie van de houtige takken in stukken snijden en een week of drie op water zetten tot de takjes wortels krijgen. Heb je, nu je toch thuis zit, tijd over? Onderzoek dan of je kamer- of tuinplanten te stekken zijn en maak je buren blij met een stekje. Of misschien willen je buren ook wel gaan stekken en kunnen jullie van planten ruilen. Makkelijk via de buurtapp te regelen zonder fysiek contact.

Blog-Intratuin-Stekken_Mama-Botanica04.jpg

9. Bel of doe online dingen samen

Weet je dat iemand de hele dag alleen thuis zit? Verras hem of haar met een belletje. Je kan ook online samen dingen doen via Skype, Whatsapp-video of een app als Houseparty. Vind je alleen eten vervelend? Schuif bij vrienden of familie aan tafel via de webcam en eet samen. Op afstand met elkaar een film kijken kan ook, bijvoorbeeld via Netflixparty. Of doe online samen een spelletje.

Ben je zelf eenzaam en heb je behoefte aan een luisterend oor? Je kan altijd de Luisterlijn bellen. Ook het Rode Kruis heeft een hulplijn gestart. Je kan bellen voor een gesprek, of een formulier invullen als je hulp nodig hebt. Dan komt er binnen 48 uur een vrijwilliger bij je langs.

10. Stook geen hout

Gezonde lucht draagt bij aan een goede gezondheid. De luchtkwaliteit is al verbeterd door minder (vlieg)verkeer. Maar ook jij kan actief bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit in jouw buurt. Wil je je buren helpen? Zet ze dan niet in de rook en laat je houtkachel, open haard of vuurkorf uit. De GGD geeft belangrijke informatie over gezondheid en houtrook

 

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Meer inspiratie?

Loading...