Vakantie in Nederland? 10 bijzondere tips

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een vakantie in eigen land in plaats van een vliegvakantie. Duurzaam én leuk! Een rondje bij Milieudefensiemedewerkers leverde al snel wat bijzondere tips op. Laat je inspireren door deze 10 topbestemmingen in eigen land.

1. Wadlopen in het Hoge Noorden: tot je oksels in het water

Benjamin: "Ik weet nog goed dat ik als 14-jarige enorm trots was op het feit dat ik met laag water vanaf de zandplaat Brakzand naar Schiermonnikoog was gelopen. Een tocht van 11 km, waar je ongeveer 3 uur over doet. Het was koud, mijn schoenen zaten vast in de modder en het water kwam soms tot aan mijn oksels. Maar ik heb het gered. Een echte overwinning die werd afgesloten met warme chocomel met slagroom en een stiekem slokje kruidenbitter."

toerist in eigen land: wadlopen in het Hoge Noorden

2. Overnachten op De Kluut: slapen in een tipi op een onbewoond eiland

Hilde: "Overnachten in een tipi op een onbewoond eiland? Midden in het Veluwemeer, vlakbij Harderwijk, ligt een klein eilandje: De Kluut. Op dit onbewoonde eiland kun je avontuurlijk kamperen in prachtige natuur met weids uitzicht over het water. Marshmallows roosteren boven een kampvuur of een nachtelijke duik, dat kan hier allemaal. Als je mijn kinderen vraagt wat hun favoriete vakantie was, dan staat de tipi met stip op 1."

3. Grotbiken in Valkenburg: in het pikkedonker fietsen onder de grond

Arjan: "Mountainbiken door de Limburgse grotten? Wie verzint zoiets? Vlakbij Maastricht kun je in het donker een tocht maken door het gangenstelsel van de mergelgrotten. Het is er aardedonker dus een helm met een lamp erop is geen overbodige luxe. Ik houd ervan om echt op avontuur te gaan met mijn gezin. Doordat het donker was, was het ook een beetje spannend, perfect voor adrenaline- junkies!"

Valkenburg

4. Inktvissen zien in de Westerschelde: op onderwatersafari

Bart: "Als het water in de Westerschelde de juiste temperatuur heeft gaat de sepia, een inktvissensoort, paren en dat is fantastisch om te zien. De sepia's trekken elk jaar vanuit de Atlantische Oceaan en de Noordzee naar de Oosterschelde om zich daar voort te planten. Dus heb je een duikbrevet? Ga dan in plaats van naar een exotisch eiland gewoon naar Zeeland."

5. Fietsen in eigen land: stap in de trein en pak een OV-fiets

Janneke: "Ik houd van fietsen, maar de omgeving van Amsterdam ken ik inmiddels op mijn duimpje. Daarom stap ik af en toe in de trein. Ik heb een OV-fietsabonnement en daarmee kun je voor € 4,55 bijna op elk station een fiets huren. Dus pak de trein naar Nijmegen en fiets langs de Waal of maak een tocht door de duinen van Castricum naar Haarlem. En het mooie is dat je de fiets niet hoeft terug te brengen naar de plek waar je 'm gehuurd hebt. Voor een extra toeslag mag je je fiets ook bij een ander station inleveren."


Ov-fiets

6. Dark Sky wandeling op Terschelling: sterren kijken

Carla: "Een paar jaar geleden maakte ik een Dark Sky wandeling op Terschelling en dat vond ik echt prachtig. Sinds 2015 is natuurgebied De Boschplaat op Terschelling een Dark Sky Park geworden. Deze parken liggen meestal in natuurgebieden waar de lucht nog schoon is, er stilte heerst en speciale dieren- en plantensoorten leven die gebaat zijn bij een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Ik was verbaasd hoe helder de sterren waren. Doordat er geen lichtvervuiling is lijkt het of de sterren heel dichtbij zijn."

Dark Sky wandeling terschelling, sterrenkijken Nederlandse kust

7. Overnachten in een boomhut: Romantisch Drenthe

Lowie: voor een romantisch weekendje weg kan je je partner meenemen naar een boomhut, bijvoorbeeld dit huisje in Drenthe. Samen koken op een paar vierkante meter met prachtig uitzicht. Als het donker is sterren kijken en nog even een fietstocht naar het dichtstbijzijnde dorp voor een biertje. Een goede relatietest!

Een foto van een grote boomhut tussen de bomen. Op de voorgrond staan houten stoelen.

8. Dineren op Vuurtoreneiland: eten in de buitenlucht

Marieke: "Dit restaurant zit altijd vol en dat ligt niet alleen aan het eten, maar ook aan de omgeving. Midden op een onbewoond eiland met een oud fort en de enige vuurtoren van Amsterdam, staat een glazen kas die omgebouwd is tot restaurant. Het is alleen te bereiken per schip. Het eten was heerlijk maar die ondergaande zon en het geluid van de vogels om ons heen waren onbetaalbaar."

9. Vaar een rondje om eiland de Woude in het Alkmaardermeer

Anne:  "Onbewoond kun je de Woude niet noemen, maar onbekend wel. Midden in de randstad, maar toch helemaal weg van de drukte. Het is er ongelooflijk groen en rustig. Het eiland is zeer geliefd onder de weidevogelliefhebbers: grutto's, tureluurs, veldleeuwerikken maar ook de zeldzame kemphaan is hier te vinden. Een wandeling rondom het eiland is zeker de moeite waard. Wij huurden een zeilboot en maakte een prachtige tocht om het eiland heen.  Op het eiland zelf kun je leuk overnachten en een bezoek naar de Zaanse Schans of Alkmaar is ook dichtbij."

Uitzicht op het Alkmaardermeer met een zeilschip in de buurt van het Nederlandse dorp Akersloot. Nederland, mei

10. Meld je aan als huizenoppas: ontdek het leven op een boerderij

Mélisande:  "Mijn vriend en ik dromen van een boerderij later. Om al een beetje aan die droom te wennen passen we dit jaar op een boerderij in Drenthe. Echt een fantastische mooie plek met veel ruimte. De bewoners vragen ons op de kippen, honden en 2 geitjes te passen, terwijl zij zelf weg 3 weken weg zijn op vakantie. Als huizenoppasser moet je wel flexibel ingesteld zijn, maar dat is voor ons geen probleem. We vinden het vooral leuk vanwege het avontuur en het ontdekken van een nieuwe plek."

2 geitjes springen blij in de lucht


Bereken de CO2-uitstoot van je vakantie

Ga je deze zomer toch op vakantie naar het buitenland? En ga je met het vliegtuig, auto of de trein? Met deze tool van Milieu Centraal bereken je de CO2-uitstoot van je vakantie en krijg je tips om de klimaatimpact van jouw vakantie te verkleinen.



Foto header: Nederlands landschap met riet en water en huizen achter de dijk. © Shutterstock

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...