english

8 goede, groene voornemens voor 2020

Wil jij in het nieuwe jaar iets goeds doen voor de wereld en voor jezelf? Ik deel mijn 8 goede groene voornemens voor 2020 met je. Doe er je voordeel mee!

1. Ga nergens naartoe zonder emmer

Oké, overal je emmer mee naartoe nemen is een beetje overdreven. Maar ik zet een emmer onder de douche en vang water op om mijn planten water mee te geven. Ook ga ik een regenton aanschaffen voor in de tuin. Gratis water. En belangrijker: met een regenton kun je jaarlijks honderden liters water besparen.

emmer.jpg

2. Schaf stekkerdozen aan die uit zichzelf uitgaan

Ik laad mijn telefoon altijd op als ik lig te slapen, maar die is na een uur natuurlijk vol. De rest van de nacht trekt de oplader wel stroom. Want ook al hangt er geen apparaat aan je oplader, je verbruikt nog steeds stroom. Nu zijn er sinds kort stekkerdozen op de markt die uit zichzelf stoppen met stroom leveren als het apparaat vol is, of als er alleen een oplader aanhangt. Superhandig!

3. Doe je droger de deur uit

Het overgrote deel van de mensen heeft nog steeds een onzuinige droger in huis. Onzuinige wasdrogers behoren tot de grote elektriciteitsgebruikers in huishoudens. Zo’n droger vreet stroom. Dat is niet alleen slecht voor het klimaat, maar kost ook nog eens veel geld. Doe dat ding daarom de deur uit en schaf, heel ouderwets een rolfix waslijn aan.

4. Viva la kringloop

Ik spreek met mezelf af eerst bij de kringloop te kijken voordat ik iets nieuw koopt. Veruit de grootste milieuschade komt van de aankoop van nieuwe spullen, zoals meubels, papier en speelgoed. Vooral elektronica is schadelijk voor het milieu. Maar ook kleding kun je beter tweedehands kopen. Wist je dat de kledingindustrie de tweede meest vervuilende industrie ter wereld is (na de olie-industrie)?

kringloop.jpg

5. (Her)ontdek Europa

Vliegen is extreem slecht voor het milieu. Ga daarom in Europa op vakantie. Binnen Europa is reizen per trein of bus de klimaatvriendelijkste keuze. In Kroatië zijn de zeeën net zo blauw als in Thailand en er is geen land ter wereld dat op kan tegen Italiaanse musea of schepijs.

6. Stop een noot of wasbal in je wasmachine

Weg met plastic flessen wasmiddel vol chemicaliën. Koop wasnoten of een wasbol. Die gaan lekker lang mee en zijn een stuk minder belastend voor het milieu.

wasbal.jpg

7. Spullen met elkaar delen

De aanschaf van nieuwe producten is funest voor het milieu. En waarom nieuw kopen als je het gewoon kan lenen van de buurman? Dus deel je auto, heggenschaar, Donald Duck, krantenabonnement enzovoorts. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

8. Daag je vrienden uit

Vaak is het makkelijker om een goed voornemen vol te houden als je het samen doet. Dus daag je vrienden en familie uit. Spreek bijvoorbeeld af dat je een maand lang geen vlees eet, of geen nieuwe kleren of spullen koopt. Sluit de periode af met een kledingruilfeestje, een weggeefmarkt of een vegetarische avond. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook gewoon gezellig.

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...