Energiebesparing tijdens het koken: 8 tips

Ik ben dol op koken. Mijn favoriet: stoofgerechten. Goed voorbereiden en de hitte het werk laten doen. Met simpele ingrediënten en veel tijd kom je tot verbluffende smaken. Maar lang stoven kost veel energie. Met deze slimme tips spaar je energie tijdens het koken.

1. Gebruik een snelkookpan of slowcooker

Een snelkookpan is energiezuiniger dan een kookplaat of oven omdat je maaltijd in een afgesloten omgeving gaart. Hierdoor hou je de energie en warmte in de pan en verminder je de kooktijd. Slowcookers zijn energiebesparend omdat de temperatuur laag en constant is. Je kan hiervoor ook een thermoskan gebruiken.

2. Fluitketel of waterkoker?

Ik heb onlangs met pijn in mijn hart de fluitketel opgeborgen. Dat geluid van de fluitketel geeft mij altijd een nostalgisch gevoel naar toen ik op zondagmiddag bij oma en opa op visite ging voor een kopje thee. Maar wat betreft energie is dit ding een veelvraat. Waterkokers zijn sneller en efficiënter. Ook ideaal als je snel even water op wilt warmen voor je bouillon. Als je gebruik maakt van een inductieplaat is het verschil tussen een waterkoker en fluitketel minder groot.

Fluitketel.jpg

3. Geen vlam langs je pan

Het gebruik van de juiste maat pot of pan op je brander of op je elektrische plaat kan je veel geld besparen. Heb je een gasfornuis? Hou het vuur dan onder de pan, zodat de warmte beter wordt overgedragen op het eten. Nog beter is een vlamverdeler die de hitte evenredig over de pan verspreidt.

4. Glazen deksels

Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn. Maar toch. Iedere keer als je even wil kijken naar je pruttelende gerecht, verlies je warmte. Dan is het best fijn om je Italiaanse tomatensaus te zien garen zonder dat je het deksel eraf hoeft te halen.

TIP: als ik terugdenk aan mijn studententijd denk ik aan manoeuvreren tussen de stapels afwas in de keuken. Wat me ook opviel, is dat we geen enkele passende deksel op de pan hadden. Toch bespaart een goed sluitende deksel op een pan enorm veel energie, dus gebruik die ook!

glazendekseloppan.jpg

5. Ovenlicht

Je oven heeft een handige multifunctionele functie: het ovenlicht. Ik gebruik het licht om m’n desemstarter te activeren voor m'n zuurdesembrood én om het eten te controleren. Dan hoef je de deur niet te openen en blijft de warmte in de oven, waar die hoort.

6. Houd je aan een kookschema en gebruik restwarmte

Je oven meerdere keren opwarmen verbruikt meer energie dan één keer opwarmen. Ook verspil je veel energie terwijl je de oven aan hebt staan en iets anders klaarmaakt. De oplossing: bereid je voor met een kookschema. Heb je meerdere gerechten? Zorg ervoor dat je de volgende ovenschaal klaar hebt staan, voordat het andere gerecht klaar is. Heb je een gerecht dat lang in de oven moet? Draai dan een aantal minuten voor de eindtijd je oven uit. Je oven blijft nog wel even warm, dus je eten gaart nog door. Daardoor bespaar je energie met de  minuten dat die oven uitstaat.

Tip van een lid:
"Zoals veel vegetariërs en vegans eet ik peulvruchten, maar het is zo vervelend dat je die lang moet koken als je ze gedroogd koopt.  Ik kook ze in water door ze in een dichte ovenschaal in de oven te zetten. Zo bereidde ik laatste gedroogde bruine bonen en kikkererwten, terwijl in een andere schaal een vegetarische lasagne stond klaar te pruttelen. "

OvenTemperatuurmeter.jpg

7. Koken in een hooikist of hooimadam

Een hooikist of hooimadam werd vroeger gebruikt om het eten voor de arbeiders op het veld warm te houden en om eten in te laten garen. Vandaag de dag zijn er verschillende varianten zoals de EcoStoof. Ik gebruik zelf altijd een oud wollen deken van mijn oma waar ik de pan inwikkel. Mijn stoofgerecht blijft zeker nog een uur op temperatuur dus reken je besparing maar uit! Als je wat meer ruimte thuis hebt en je graag zelf iets wil maken kun je ook zelf een hooikist maken.

hooikistrood.jpg

8. Pannenlap op deksel

Maak je gebruik van een elektrische kookplaat? Leg een pannenlap boven op de deksel van je pan. De pannenlap is namelijk gemaakt om zo min mogelijk warmte door te laten. Zo isoleer je de pan, en blijft de warmte beter hangen. Pas wel op als je gas gebruikt: voor je het weet vliegt je stoffen pannenlap in brand.

Foto bovenin: iemand roert in een pan.


Wil je meer van dit soort handige tips? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief


Privacy statement

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...