english

50 jaar ISDS - een mondiaal machtsmiddel voor multinationals bedacht en groot gemaakt door Nederland

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Nederland ISDS introduceerde – het systeem waarmee investeerders staten kunnen aanklagen buiten nationale rechters om. Nederland wist ISDS in 1968 voor het eerst toe te passen in een investeringsverdrag met Indonesië. Vele landen volgden het Nederlandse voorbeeld. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 3.000 verdragen met ISDS.

Nederland stond niet alleen aan de wieg van ISDS, Nederland heeft ISDS ook groot gemaakt. We hebben de rol van Nederland geanalyseerd en constateren dat 17,5 procent (100 miljard dollar) van de totale claimsom (570 miljard dollar) van ’Nederlandse’ investeerders komt. Daarmee zijn we na de VS het meest populaire thuisland voor ISDS-claims. De dekking van 90 investeringsverdragen maakt Nederland een aantrekkelijk land voor investeerders om zich via brievenbussen te vestigen. Zeker in combinatie met de aantrekkelijke belastingconstructies die Nederland biedt.

Download publicatie
Voorbeeld van de eerste pagina van publicatie '50 jaar ISDS - een mondiaal machtsmiddel voor multinationals bedacht en groot gemaakt door Nederland'
50 jaar ISDS.pdf — 966 KB

Stop investeringen die slecht zijn voor mens en milieu

Het lijkt zo logisch. Dat we als samenleving regels hebben om te voorkomen dat bedrijven zich misdragen. Maar waarom brengen banken en pensioenfondsen dan met jouw geld mensenlevens en het milieu in gevaar? Teken de petitie, dan maken we hier een eind aan.

Loading...