english

5 tips voor een groene kerst

Kerstbomen, energieslurpende lampjes, feestelijke kleren, cadeautjes voor de hele familie. En dan nog die kalkoenen. Kerst is gezellig, maar niet best voor het klimaat. Met deze 5 tips ben je lekker groen bezig, zonder gelijk voor vrek te worden uitgemaakt.

1. Maak een kerstgebaar naar de biologische boer

Staat er deze kerst geen vlees op het menu? Dan ben je al lekker bezig. Want vlees is niet duurzaam. Wil je het helemaal goed doen? Dan eet je niet alleen vegan, maar ook biologisch en uit de eigen streek.

Te veel gedoe? Nee hoor! Samen met biologische boerenwinkel Hofweb hebben wij een 4-gangen kerstmenu voor je samengesteld. Vegan, biologisch én lokaal. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het menu én een exclusieve code waarmee je boodschappen gratis worden thuisbezorgd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang je de nieuwsbrief al? Dan krijg je het recept 17 december in je inbox!

kerstmenu

2. Maak van tweede kerstdag geen tweede kookdag

Voor veel mensen staat kerst in het teken van eten. En als chef wil je natuurlijk niet dat je gasten iets tekortkomen. Ga je op eerste kerstdag helemaal los in de keuken? Spreek dan af dat alle eters op tweede kerstdag hun restjes van de dag ervoor meenemen. Zo heb je meer tijd voor je gasten en voorkom je dat al dat lekkers bij het GFT-afval terechtkomt.

Heb jij andere plannen op tweede kerstdag? Zorg er dan voor dat je in de dagen voor kerst al je kliekjes op maakt. Dan is er weer genoeg ruimte in de vriezer voor de restjes van kerst.

3. Adopteer een kerstboom

Het is elke januari weer een triest gezicht. Al die mooie kerstbomen, die we samen hebben versierd, liggen afgedankt langs de straat. Klaar voor de verbrandingsoven. Dat kan anders. Adopteer dit jaar eens een biologische kerstboom bij adopteereenkerstboom.nl. In januari wordt hij opgehaald en weer in de aarde gezet. Omdat jouw kerstboom is voorzien van een tag met een uniek nummer kan je volgend jaar jouw eigen boom weer optuigen. En we hebben nog veel meer tips voor een duurzame kerstboom.

4. Recycle die glitterjurk

Kerst is het perfecte feest om je helemaal uit te dossen in een chique jurk of glitterpak. Maar deze mooie kleding is vaak aan de prijzige kant en blijft de rest van het jaar in de kast hangen. Zonde van je geld én niet goed voor moeder Aarde. Want de kledingindustrie is enorm vervuilend en kost veel water.

Gelukkig vind je door heel Nederland tweedehands kledingzaken vol feestelijke jurken en vlinderdassen. Of trek die outfit van vorig jaar nog een keer aan. Want zeg nu zelf, je hoort toch ook niemand klagen dat de kerstman altijd dezelfde outfit draagt?

5. Ga terug naar de essentie

Kerstmis is van oudsher een feest van bezinning en gezellig samenzijn. De laatste jaren is het steeds belangrijker geworden om kerstcadeau’s onder de boom te leggen. Geef dit jaar eens een kerstcadeau aan moeder Aarde door niks te kopen. Kom je er echt niet onderuit, of wil je niet bekend staan als de Scrooge in de familie? Knutsel dan zelf iets moois in elkaar, shop tweedehands of doneer aan een goed doel waar jij achter staat. [hint ;) ]

Steun Milieudefensie

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...