Brief over EU-ontbossingsverordening en Commissiedebat Milieuraad

Met een bossenwet wil de Europese Commissie wereldwijde ontbossing tegengaan. Milieudefensie vraagt samen met andere organisaties aan de Tweede Kamer om Nederland een voortrekkersrol te laten innemen. Hier lees je meer over deze brief.

De Europese Commissie heeft een EU-ontbossingsverordening voorgesteld, een wet om de bijdrage van de Europese Unie aan wereldwijde ontbossing tegen te gaan. Bedrijven die bijvoorbeeld palmolie en soja op de Europese markt brengen, zullen er door de wet voor moeten zorgen dat die producten niet afkomstig zijn van recent ontbost land. In de Europese Raad werken de EU-lidstaten aan een gezamenlijke positie over het voorstel.

Het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace Nederland, Milieudefensie, Both Ends, World Animal Protection Nederland en Vogelbescherming Nederland willen dat Nederland een voortrekkersrol neemt voor een ambitieuze en effectieve wet. In deze gezamenlijke brief roepen we de leden van de Tweede kamer op om daar bij bewindslieden op aan te dringen. We vragen:

  • het voorstel niet af te zwakken en volledige traceerbaarheid te garanderen;
  • de verbreding naar meer ecosystemen dan alleen bossen;
  • de verbreding van de scope van producten;
  • de verankering van internationale mensenrechten, en;
  • de uitbreiding van de zorgvuldigheidsverplichting naar financiële instellingen.

 

Download publicatie
220302 Brief EU-ontbossingsverordening naar TK LNV en IW nav CD Milieuraad_zonder handtekening.pdf — 255 KB

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...