english

Veelgestelde vragen over de Klimaatduik

De Klimaatduik is een variant van de jaarlijkse Nieuwjaarsduik. Het is een frisse start van het nieuwe jaar. Deelnemers gaan koppie onder voor het klimaat. Ze laten de regering zien dat het menens is met het klimaat. Op meerdere locaties in het land springen mensen in het water met als motto: wij gaan liever koppie onder vóór het klimaat, dan dóór het klimaat. Op deze pagina vind je veelgestelde vragen en antwoorden.

Waarom de Klimaatduik?

Overal ter wereld worden de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar, ook in Nederland. Onze overheid houdt zich niet aan de klimaatafspraken en de tijd dringt, het water staat ons aan de lippen. Het jaar 2020 kan het jaar worden waarin we het tij keren. Op 1 januari heeft onze regering nog 366 dagen om de klimaatdoelen te halen. Dat kunnen ze nog halen, maar er is meer actie nodig. De Klimaatduik is de start van het klimaatjaar.

Moet ik me aanmelden?

Ja, graag. Dat kan via: klimaatduik.nl. Vraag je duikmaatjes om zich ook in te schrijven.

Er is geen Klimaatduik bij mij in de buurt, hoe kan ik meedoen?

Meld je aan als duiker voor de dichtstbijzijnde duik. Dan krijg je updates over de Klimaatduik en hoor je ook wanneer er nieuwe duiken bij zijn gekomen. Als er een duik bij komt die dichterbij is schrijf je je makkelijk daarvoor in. Vind je het leuk om mensen in jouw omgeving te mobiliseren voor het klimaat? Meld je dan aan als Duikorganisator.

Hoe organiseer ik zelf een duik? Kunnen jullie mij helpen?

Meld je aan als duikorganisator bij Milieudefensie als je dit nog niet hebt gedaan. Dat kan via klimaatduik@milieudefensie.nl. Je krijgt van ons toegang tot het platform 'Voor Veranderaars'. Hier ontmoet je andere vrijwilligers, activisten en groepen die net als jij werken aan een eerlijker, schoner en beter Nederland. Hier kan je ook een handleiding vinden voor het organiseren van een Klimaatduik.

Ik organiseer al een “gewone” Nieuwjaarsduik. Kan ik er nog een Klimaatduik van maken?

Ja, leuk! Neem contact op via klimaatduik@milieudefensie.nl en bespreek de mogelijkheden.

Werken jullie samen met de officiële Nieuwjaarsduik of Unox?

Wij hebben Unox per mail op de hoogte gesteld van de Klimaatduik. Milieudefensie heeft geen samenwerking met Unox. Lokale organisatoren zijn vrij om zich aan te melden bij zowel Unox als Milieudefensie. Een lokale duik moet wel de doelstellingen van de Klimaatduik onderschrijven als ze zich bij Milieudefensie inschrijven.

Is meedoen gratis?

Ja, want wij zijn al hartstikke trots dat je op 1 januari de sprong voor het klimaat gaat wagen! Het kan zijn dat het organiserend comité ter plaatse een (vrijwillige) bijdrage in de kosten vraagt. Duiken worden georganiseerd door vrijwilligers, eventueel moet er wel een reddingsbrigade worden ingehuurd of bijvoorbeeld een omkleedtent worden geregeld. Het staat duikers of organiserende comités vrij om er een sponsoractie van te maken, maar dat gaat buiten Milieudefensie om. Meld je nu aan:

Ja, ik waag de sprong

Is zwemmen in koud water gevaarlijk?

Korte afkoeling is niet erg voor iemand in goede gezondheid. Meedoen aan de Klimaatduik is op eigen risico. Als je last hebt van je gezondheid of tot een risicogroep behoort, adviseren we je te overleggen met je (huis)arts. We raden kinderen onder de 12 en volwassenen boven de 70 sowieso af om deel te nemen.
Met deze tips kun je onderkoeling voorkomen:

 • Doe van tevoren een goede warming-up.
 • Leg een handdoek en voldoende droge en warme kleding klaar.
 • Draag een muts. Je verliest veel warmte via je hoofd.
 • Blijf niet lang in het water.
 • Na het zwemmen goed stevig afdrogen en snel aankleden, maar warm geleidelijk aan op.
 • Neem iets warms te drinken na het zwemmen.

Andere veiligheidstips:

 • Trek (water)schoenen of goede sandalen aan. Zo hou je je voeten heel als er schelpen, stenen of andere dingen op de bodem liggen.
 • Ga niet zwemmen buiten het zicht van de organisatoren en volg hun adviezen op.
 • Als je koud blijft, zorg dan dat je flink in beweging blijft en zoek intussen een plek met beschutting tegen de wind.
 • Als je je flauw, duizelig, misselijk of benauwd voelt, waarschuw dan een begeleider of iemand van de organisatie.
 • Mocht in een uiterst geval de Klimaatduik niet doorgaan, respecteer dit en ga niet op eigen houtje duiken. Het klimaat is super belangrijk, maar jouw veiligheid gaat voor.

Gaat het door bij slecht weer?

Bij noodweer of extreme kou zullen we oproepen om alle duiken niet door te laten gaan. Bij noodweer zijn de waarschuwingen van het KNMI leidend. En bij elke situatie geldt: gebruik je gezonde verstand. Een lokaal comité kan altijd zelfstandig besluiten om een duik niet door te laten gaan.

Zijn er omkleedhokjes en wc’s?

Wat er aanwezig is, verschilt per locatie. Wel vragen we van de organisatoren om iets te regelen waar deelnemers zich kunnen omkleden. Dat kan bijvoorbeeld bij een nabij gelegen sportclub of café zijn. Wil je het precies weten? Neem contact op met klimaatduik@milieudefensie.nl.

Is er soep of chocomelk na de Klimaatduik?

Dit verschilt per Klimaatduik. Het staat de organisatoren vrij om wel of geen eten of drinken te regelen. Voor de zekerheid kan je een eigen thermosfles met een warme drank meenemen. Wil je precies weten wat er aanwezig is? Neem contact op met klimaatduik@milieudefensie.nl.

Wat moet ik meenemen?

 • Wat mensen die je aan komen moedigen is natuurlijk gezellig ;-)
 • Een handdoek.
 • Warme droge kleding.
 • (Water)schoenen of sandalen met enkelbandjes.
 • Eventueel een eigen thermosfles met koffie, thee, chocolademelk of soep.
 • Een warme muts krijg je van ons als je je ingeschreven hebt.
Loading...