Actiebank: Snelle tips voor online actievoeren

Nederlandse banken laten met jouw (spaar)geld het regenwoud verwoesten. Wil jij ook dat dit stopt? Jij kan helpen. En het mooie is, dat kan gewoon op je smartphone of achter je computer. Lees nu onze snelle tips.

 

  

  

 

ABN AMRO, ING en de Rabobank hebben ontdekt dat het erg winstgevend is om geld te steken in bedrijven die grote palmolieplantages aanleggen. Maar dit is een ramp voor het regenwoud en haar inwoners: eeuwenoud bos wordt vernietigd, mensen worden verjaagd en diersoorten sterven uit. Help ons de banken te overtuigen dat ze gedag moeten zeggen tegen de palmoliesector. Doe jij mee aan de acties op deze pagina?

 Actie 1. Review de banken op Facebook en Google Maps

Op Facebook en Google Maps is het mogelijk om een recensie te schrijven over bedrijven. Een mooie kans om de banken en haar klanten te laten weten dat je het niet OK vindt dat zij het regenwoud laten kappen om winst te kunnen maken.

Facebook

Hoe plaats je jouw review op de Facebook-pagina van de banken? Op de review-pagina van de banken staat het huidige cijfer dat klanten geven. Daaronder kan je antwoord geven op de vraag 'Beveel je [naam bank] aan?' Als je op Nee klikt, kan je een reden opgeven (Geen inspiratie? Lees onze voorbeeldtekst). Helaas heeft ING deze optie uitgezet (mogelijk vanwege een teveel aan negatieve recensies). Maar de twee andere banken zijn gelukkig niet zo kinderachtig.
Review nu ABN AMRO
Review nu de Rabobank

Google Maps

Zo review je de banken op Google Maps: Volg een van de onderstaande links, scroll in de linkerbalk naar beneden en klik op 'Een review schrijven'. Je kan hier het aantal sterren aanklikken dat je deze bank wilt geven (1 ster is een lage beoordeling). Als je wilt, kan je ook een boodschap achterlaten. Hulp nodig? Hieronder vind je een voorbeeldtekst

Review nu het hoofdkantoor van ABN AMRO
Review nu het hoofdkantoor van ING
Review nu het hoofdkantoor van de Rabobank

Of review een van de vele lokale bankfilialen bij jou in de buurt:
Review nu een bankfiliaal van ABN AMRO - ING - Rabobank

Wat moet ik tegen de banken zeggen?

Vertel de banken kalm en rustig dat jij niet wilt dat zij jouw geld stoppen in het verwoesten van het regenwoud. Dit mag in je eigen woorden. Weet je niet zo goed wat je moet zeggen? Lees dan onderstaande tekst voor inspiratie.

Deze bank steekt het geld van haar klanten in de verwoesting van het regenwoud. Palmoliebedrijven kappen met dat geld oerwoud voor de aanleg van palmolieplantages. Elke seconden worden er 169 bomen gekapt. Ik wil niet dat dit met mijn geld gebeurt. Dat is een slechte zaak.

^ Terug omhoog

 Actie 2. App, chat of bel de bank

Elke bank heeft een klantenservice. Zij willen je graag helpen als je vragen hebt. Je kan de klantenservice zelfs appen. Handig he?! Grote kans dat de banken reageren met een standaard verhaaltje. Op deze pagina helpen we je zin en onzin van elkaar te scheiden.

ABN AMRO

Je kan ABN Amro Webcare een berichtje sturen via Twitter en Facebook. Of stuur een WhatsApp-berichtje (link werkt alleen vanaf je telefoon). De bank is voor klanten ook gewoon te bereiken via telefoon, bel 0900-9215 (gewone belkosten). Vind je het moeilijk om je kritiek onder woorden te brengen? Lees ons voorbeeldtekstje

ING

De ING kan je bereiken via Twitter, Facebook en Whatsapp (dit werkt alleen vanaf je telefoon). Ze zeggen dat ze overdag binnen 1 uur een reactie geven. Die uitdaging gaan we graag aan. Vind je het moeilijk om je kritiek onder woorden te brengen? Lees ons voorbeeldtekstje. Ben je klant van ING dan kan je ook chatten. Maar klanten kunnen de bank ook bellen op 020-22 888 88.

Rabobank

Ook bij de Rabobank kan je via Twitter en Facebook vragen stellen. De Rabobank heeft ook een contactformulier. Vind je het moeilijk om je kritiek onder woorden te brengen? Lees ons voorbeeldtekstje. Als het goed is krijg je binnen twee werkdagen antwoord. Ben je klant bij de Rabobank en gebruik je de Rabo Bankieren App? Dan kan je daar ook een bericht sturen of een chat starten. En je kan natuurlijk je lokale bankkantoor bellen, het telefoonnummer vind je via deze handige pagina.

Kopieer en plak onderstaande tekst op social media

Ontbossing? Landroof? Niet met mijn geld! @ABNAMRO, @ingnl en @Rabobank, open je ogen, en stop onmiddellijk met mijn geld steken in palmoliebedrijven die het regenwoud verwoesten. Daarom doe ik mee aan de landelijke #beljebank-actie

^ Terug omhoog

 Actie 3. Vraag om een reactie op je ansichtkaart

Heb jij al een tijdje geleden meegedaan aan onze ansichtkaartactie, maar nog steeds geen reactie ontvangen? Stuur dan een e-mail of tweet naar een of meerdere banken.
Vraag per e-mail een reactie van de Rabobank
Vraag via twitter een reactie van de ABN AMRO

Vraag via twitter een reactie van de ING

^ Terug omhoog

 Actie 4. Stap over van bank

Heb je echt alles eraan gedaan om je bank te laten stoppen met palmolie, maar luisteren ze niet? Dan is het misschien wel tijd om over te stappen naar een duurzamere bank. Gebruik de Eerlijke Bankwijzer om te kijken welke bank aansluit bij jouw idealen. Laat dan wel je oude bank weten dat je gaat overstappen. De Overstapservice helpt je daarbij.

^ Terug omhoog

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."
Loading...